Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Omstreden olieboringen in Alaska gaan door

18 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Alaska_Pixabay

Alaska

© Pixabay

De Amerikaanse president Donald Trump gaat olieboringen toestaan in een groot natuurgebied in de staat Alaska. De boringen gelden als uiterst omstreden. In het uitgestrekte gebied, bijna twee keer zo groot als Nederland, was tientallen jaren geen olie- en gaswinning toegestaan.

Trump staat boring toe

De goedkeuring van het boorprogramma door het ministerie van Binnenlandse Zaken maakt de weg vrij voor de veiling van olie- en gasrechten tegen het einde van 2020. Volgens de krant The Wall Street Journal kan deze beslissing moeilijk ongedaan worden gemaakt, zelfs als de Republikeinse president zou verliezen van zijn Democratische uitdager Biden bij de presidentsverkiezingen van 3 november.

Protesten tegen olieboringen

Milieuactivisten en groepen inheemse bewoners van het gebied probeerden de afgelopen jaren de boringen tegen te houden, nadat in 2017 wetgeving was aangenomen waardoor het gebied kon worden opengesteld voor verkenningen naar olie en gas. In het natuurgebied Arctic National Wildlife Refuge komen onder meer ijsberen, wolven, adelaars en veel trekvogels voor.

Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.