Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Omstreden Belgisch slachthuis mag weer open

  •  
05-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Varken_MargreetS.jpg

© Fotograaf: MargreetS

Het omstreden varkensslachthuis in het Belgische Tielt gaat donderdag weer open. Het bedrijf moet wel aan een hele reeks voorwaarden voldoen en garanderen dat het afgelopen is met de dierenmishandeling. Topman Thomas De Roover van de Debra Group, waar de slachterij onder valt, stelt dat dat kan. 

Strenge voorwaarden

De Vlaamse minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) sloot het slachthuis twee weken geleden toen uit een filmpje van dierenrechtenactivisten was gebleken dat er ernstige misstanden plaatsvinden. Hij had het actieplan van het bedrijf tot nu toe niet goedgekeurd, maar gaat ,,onder strenge voorwaarden'' akkoord met de heropening. ,,Zodat het exportslachthuis zich in de toekomst kan bewijzen als een positief voorbeeld inzake dierenwelzijn."
Wel begint donderdag in opdracht van de minister direct een uitgebreide en onafhankelijke doorlichting, waarbij alle procedures, noodplannen, productieprocessen en apparatuur onder de loep worden genomen. Ook komt er veel meer cameratoezicht. De beelden zijn te bekijken via een livestream. Het bedrijf belooft mishandeling door het personeel niet te tolereren en meer te gaan doen aan opleidingen van de medewerkers.
Weyts blijft de situatie op de voet volgen. ,,We zullen niet aarzelen om opnieuw in te grijpen als blijkt dat dit nodig is.''
Het slachthuis levert ook aan Nederlandse slagers, maar hoeveel en aan wie is niet duidelijk. 

Reactie Animal Rights

Animal Rights, dat een maand lang stiekem in het slachthuis filmde en zo de martelpraktijken aan het licht bracht, noemt de heropening ,,een absolute schande''. Een woordvoerder heeft ,,er geen woorden voor'' en wijst op de 160.000 mensen die een petitie tekenden voor definitieve sluiting. De organisatie kan er ook niet over uit dat Weyts gewag maakt van een 'positief voorbeeld' dat het slachtuis in Tielt na verbetering misschien zou kunnen geven. ,,Van een horrorslachthuis een voorbeeld maken, dat is de wereld op zijn kop.''
Animal Rights wil juridische stappen tegen de directie en tegen de medewerkers die martelend zijn gesignaleerd. De organisatie vindt dat de rechtsstaat schade wordt toegebracht als die niet strafrechtelijk worden worden aangepakt. Ze zegt ook nieuwe infiltratie niet uit te sluiten.
Bron: ANP

Meer over:

tielt, slachthuis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.