Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Omroepkantine vegetarisch - opstand dreigt

21 mrt 2011
  •  
leestijd 2 minuten
kantinefoto.jpg
Het bedrijfsrestaurant van de VPRO, waar ook medewerkers van VARA en NTR op zijn aangewezen, heeft op 21 maart in één klap vlees en vis in de ban gedaan. Dat zal toch niets te maken hebben met de nieuwe Vroege Vogels-presentatrice? Die mevrouw X (haar naam wordt binnenkort bekend gemaakt) eet al vanaf haar vijftiende geen vlees.
De reacties zijn verdeeld en vanaf het begin van de lunch vandaag wordt het gemor harder. "Dit is een overval, we waren niet eerder gewaarschuwd." Ook Jan Tromp, het gezicht en de stem van Uitgesproken VARA is verontwaardigd: "Ik moet voor vanmiddag nog een column schrijven, nou je begrijpt wel waar die over zal gaan. Het lijkt wel dictatuur. Dat ze van bovenaf opleggen dat je geen vis of vlees mag eten."
Met kleine stapjes werd de omroepkantine al vergroend. Sinds een paar maanden wordt er naast gangbare ook biologische melk geserveerd - wel een heel stuk duurder dan de gewone. Ook zijn er soms biologische kroketten en is er een piepklein assortiment biologisch brood. Die kleine veranderingen gingen bijna ongemerkt, maar deze grote stap wekt veel wrevel. "Ze kunnen me toch niet dwingen om vegetarisch te worden!?"
De lunchende Vroege Vogels redactie kijkt vrolijk toe. Die heeft er geen enkel probleem mee: "Wie per se vlees wil die neemt toch gewoon een paar plakjes van huis mee. Deze omroepkantine bestaat al meer dan tien jaar en ik zou wel eens willen uitrekenen hoeveel varkens, kippen en koeien uit de bio-industrie er in die tijd zijn geslacht voor deze vooruitstrevende en uitgesproken collega's. En wat die dwang betreft - niemand wordt verplicht hier te gaan eten. Het is een mooi signaal. Laten de mopperkonten nou eens 1 op de 3 maaltijden wat anders op hun bord leggen dan kiloknallervlees of leedvis. Wat ons betreft een compliment aan de chef. Die linzenpaté van vandaag is uitstekend."
Maar gemor voert de boventoon, het zou niemand verbazen als deze stap naar vergroening binnenkort de landelijke media haalt. De kwaadheid en het onbegrip groeien en veel van de protesten komen van mensen die makkelijk toegang hebben tot de massamedia....
Bron: Vroege Vogels

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar