Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Omgevingsvisie voor Friesland

22 mrt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
friesland

© Weperpolder - Fotograaf IenNijenhuis

De romte diele, oftwel: de ruimte delen! Onder die vlag wil de provincie Fryslan het landschap in de komende jaren opknappen. In de omgevingsvisie die onlangs is gepubliceerd, schrijft de provincie (onder veel meer) dat er een stop moet worden gezet op de grootschalige landbouw, dat er meer kringlooplandbouw moet worden bedreven en dat de biodiversiteit gestimuleerd moet worden.

Polderen voor de biodiversiteit

De omgevingsvisie (die hier te vinden is) is het resultaat van overleg met heel veel maatschappelijke partijen. Tegelijk is de visie nog niet heel concreet. De invulling van deze visie wil de provincie ook in overleg met de Friezen vormgeven. Wat dat betreft heeft Jan van Rijen van het burgerinitiatief Kening fan 'e Greide ('Koning van de weide', een verwijzing naar onze nationale vogel, de grutto) al enkele wensen. 'In het huidige plan mis ik nog een visie op de bodem. Het is duidelijk dat de bodem letterlijk en figuurlijk de basis is van de biodiversiteit.'

250 Friese diersoorten

Een belangrijk onderdeel van de omgevingsvisie is een lijst met 250 diersoorten waar de provincie Friesland meer dan gemiddeld belangrijk voor is. Die lijst willen de provinciale ecologen gebruiken als handvat bij de beslissingen over het landschap. 'Maar wat ons betreft mag die lijst dus wel wat langer', stelt Jan van Rijen van Kening fan 'e Greide. 'Daar mogen nog heel veel bodemdieren bij!'  

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.