Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

OM buigt zich over walvisvaarders

21 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
walvis2_07.jpg
Het Openbaar Ministerie moet nog bezien of er actie wordt ondernomen tegen Sea Shepherd naar aanleiding van confrontaties in februari van dit jaar tussen hun Nederlandse schepen en Japanse walvisvaarders.
Dat schijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vrijdag aan de Tweede Kamer. De Inspectie Leefomgeving en Transport doet onderzoek naar de incidenten en heeft volgens Timmermans inmiddels geconstateerd dat ,,het de intentie van de Japanse schepen was om de Sea Shepherdschepen te hinderen of uit te schakelen.'' Het ministerie van Infrastructuur heeft de stukken daarom toegestuurd aan het parket generaal.
Het Japanse kabinet had eerder om actie gevraagd, omdat Sea Shepherd zich schuldig zou hebben gemaakt aan ''buitengewoon gevaarlijke sabotageactiviteiten''. Nederland zal op de komende jaarvergadering van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) de confrontaties opnieuw aan de kaak stellen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.