Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Olifantenblog: CITES conferentie in Bangkok

  •  
25-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Christiaan-van-der-Hoeven.jpg
Eindelijk is het dan zover: ik ga jullie op de hoogte houden van mijn ervaringen tijdens een reis! Niet een spannende reis diep in de jungle van Afrika, maar wel een belangrijke: naar de CITES conferentie in Bangkok, van 3 t/m 14 maart.  Het is voor mij de eerste keer dat ik naar een CITES conferentie ga, ik heb begrepen dat het een heel circus is. Voor een van huis uit veldbioloog zal het ongetwijfeld even wennen zijn. De ongekende slachting die nu plaatsvindt onder de Afrikaanse neushoorn en olifant is echter reden genoeg om alle middelen aan te grijpen die voorhanden zijn om de crisis te beteugelen. De CITES Conventie is één van die middelen, en is opgezet om de handel in bedreigde plant en diersoorten te reguleren. Dit zou natuurlijk prachtig zijn als het werkt, ware het niet dat de uitvoering en controle van de landen op deze handel op belangrijke punten faalt. Wij zullen proberen hier verandering in te brengen tijdens de conferentie.
Ik maak deel uit van de delegatie van WWF en TRAFFIC. TRAFFIC is onze partner organisatie die veel publiceert over illegale handel en ontwikkelingen van bijvoorbeeld stroperij: www.traffic.org . Wij als NGO mogen dan wel niet stemmen op de conferentie, we hebben wel invloed op het stemgedrag van de “parties”, de landen-delegaties met stemrecht. Dit doen we door te informeren, praten en lobbyen met de delegatieleden. Eigenlijk is onze boodschap klip en klaar: zorg dat de landen zich houden aan de regels van de conventie! Hier kun je meer lezen over de conferentie, en WWF’s standpunten.
Van eerdere conferenties weten we dat er heel veel politiek gesteggeld wordt, ik hoop echter dat nu eindelijk ook de “suits”, oftewel de officiële delegaties, accepteren dat het zo niet langer kan en zich oprecht zullen inzetten voor het stoppen van deze “wildlife crimes”.
ìk ga me boos maken (zover diplomatiek mogelijk natuurlijk). Jùllie kunnen de Brulpetitie aan de Nederlandse delegatie tekenen, en de petitie tekenen die de Thaise premier oproept de binnenlandse handel in ivoor te stoppen .
Ik hou jullie op de hoogte!
Christiaan van der Hoeven
Tijdens de CITES conferentie in Bangkok komen vertegenwoordigers van 176 landen in Thailand bijeen om de wereldwijde handel in wilde dieren te bespreken. Belangrijk onderwerp op conferentie is het stropen van Afrikaanse olifanten. Christiaan van der Hoeven is specialist Wildlife Crime en olifantenexpert van het Wereld Natuur Fonds. Luister ook naar het interview van 17 februari 2013
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.