Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Olifanten in dierentuinen leven korter

  •  
12-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1038 keer bekeken
  •  
olifant.jpg
Olifanten die in Europese dierentuinen verblijven, leven aanzienlijk korter dan dikhuiden in het wild. Olifanten in dierentuinen kampen vaak met overgewicht en sterven aan de gevolgen daarvan. Dat blijkt uit een onderzoek, waar de Britse nieuwszender BBC vrijdag over schrijft.
Dikke olifanten krijgen vaker doodgeboren kalfjes dan olifanten met een normaal gewicht. Ook stress zorgt ervoor dat olifanten in gevangenschap korter leven. Vooral het transport tussen verschillende dierentuinen als de dieren jong zijn, hakt er volgens de onderzoekers flink in.
Afrikaanse olifanten leven in gevangenschap gemiddeld negentien jaar. In het wild worden deze dieren gemiddeld 56 jaar oud.
Aziatische olifanten die werken als lastdier, bijvoorbeeld bij houtfabrieken, hebben het ook minder zwaar dan hun soortgenoten in dierentuinen. Het aantal Aziatische olifanten dat in gevangenschap sterft ligt twee tot drie keer zo hoog in dierentuinen als bij de houtfabrieken.
De wetenschappers vergeleken de levens van 4500 olifanten in een nationaal park in Kenia, Europese dierentuinen en bij houtfabrieken in Myanmar.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.