Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Olievogels op de handwas door kapotte machine

  •  
18-12-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vogel_olie.jpg
Vogelopvang De Fûgelpits in Moddergat (Friesland) is dinsdag begonnen met het handmatig schoonmaken van 64 vogels die afgelopen week besmeurd met olie op de waddeneilanden zijn aangespoeld. De Fûgelpits wast de vogels normaal met een machine maar die is kapot.
Volgens Gaatske Wiersma van de vogelopvang blijkt uit onderzoek van de universiteit in Utrecht dat de stress bij de vogels veel groter is bij handwas en de kans dat ze overlijden daardoor groter. "We denken dat de helft het overleeft'', aldus Wiersma dinsdag.
Een knop op de wasmachine is kapot en dat onderdeel moet speciaal uit Frankrijk komen. De Fûgelpits wil eigenlijk een nieuwe machine, maar die kost 85.000 euro en dat heeft de Friese opvang niet. Handwas biedt voorlopig uitkomst. "We zijn met vier mensen aan het wassen en de olie gaat er in twintig minuten af. Ik denk dat we donderdagavond klaar zijn.''
Als de zeekoeten en zwarte zee-eenden na de wasbeurt tot rust zijn gekomen, worden ze in de natuur teruggezet. Waar de olie die de vogels besmeurde vandaan komt, is niet bekend.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.