Olievlek Noordzeekanaal verspreidt zich
• 07-01-2011
• leestijd 2 minuten
De olievlek in het Noordzeekanaal bij Amsterdam verspreidt zich. Door het draaien van de wind is de olie onder de oliewerende schermen door gekomen, liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdag weten. De olie heeft zich verspreid over een afstand van ongeveer 3 kilometer.
De olie kwam in het water terecht bij een aanvaring tussen twee schepen maandagavond in de Mercuriushaven in Amsterdam. Een binnenvaarttanker gevuld met stookolie raakte beschadigd, waarop een van de tanks ging lekken. De lekkende tanker werd direct naar een havenbekken gesleept bij het Cornelis Douweskanaal-West, dat werd afgesloten met oliewerende schermen.
Het oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat en een oliebestrijdingsvaartuig uit Rotterdam zijn bezig de olie op te ruimen. Ook zet Rijkswaterstaat extra olieschermen in en extra 'skimmers', die de olie van het water opzuigen. ,,We proberen de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen'', aldus de zegsman.
De eigenaar van het beschadigde schip is verantwoordelijk voor het opruimen van de olie. Rijkswaterstaat ziet toe op deze opruimwerkzaamheden. Door het verspreiden van de olie gaat Rijkswaterstaat zich nadrukkelijker met de schoonmaakactie bemoeien. De dienst heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een inspectievlucht over het gebied laten uitvoeren.
Rijkswaterstaat verwachtte eerder in de week dat het schoonmaken binnen enkele dagen geklaard zou zijn. Door de oliewerende schermen zou het opruimen van de olie alleen hoeven te gebeuren in enkele inhammen in het kanaal en het havenbekken waar het beschadigde schip ligt.
Door de aanvaring zou maximaal 100 kubieke meter olie in het water zijn gelekt. Rijkswaterstaat heeft de scheepvaart verzocht de locatie met gepaste snelheid te passeren. Er is voor zover bekend geen sprake geweest van stankoverlast.
Wel heeft de Dierenambulance Amsterdam zeker zeventig dode en gewonde vogels uit het water gehaald na de aanvaring. De vogels waren met olie besmeurd. Medewerkers van de dierenambulance hebben een deel van de nog levende meerkoeten, zwanen, eenden en meeuwen moeten euthanaseren, omdat ze niet meer te redden waren. Sommige vogels kunnen terecht in opvanghuizen. De dierenambulance zet in het weekeinde extra mensen en materieel in om vogels te redden.
Bron ANP