Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Olielekkage voor Noorse kust nog niet onder controle

  •  
04-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
noorwegen_01.jpg
Het olielek aan boord van het vrachtschip Full City, dat afgelopen vrijdag voor de Noorse kust aan de grond liep, is waarschijnlijk nog niet gedicht. Dat zeggen medewerkers van het Wereld Natuur Fonds (WNF) die langs de Noorse zuidkust aan het werk zijn om de aangespoelde olie op te ruimen. Naar verwachting is bijna de helft van de 1100 ton ruwe stookolie die de Full City aan boord had uit het schip gelekt. De olievlek heeft zich verspreid over 250 kilometer Noorse kust en bedreigt nu ook de Zweedse kust.
Op dit moment zijn vrijwilligers en medewerkers van het WNF in Noorwegen volop in de weer om de olie op te ruimen. De Noorse zuidkust is met zijn vele zandstranden een geliefd oord voor toeristen. Daarnaast kent deze omgeving diverse natuurgebieden en vormt een belangrijke broedplaats voor zeevogels. Daarvan zijn er inmiddels tientallen dood aangespoeld. Momenteel wordt een wascentrum voor de met olie besmeurde vogels ingericht, waar vogelbeschermers uit binnen- en buitenland aan de slag zijn.
Omdat het weer sinds maandag wat kalmer is en de vooruitzichten redelijk gunstig zijn, hoopt het WNF dat het olielek aan boord van de Full City nu snel wordt gedicht. De hulp van het Nederlandse bergingsbedrijf Smit is ingeroepen om de resterende olie uit het schip te pompen.
De olie spoelt aan langs een strook van 250 kilometer tussen de plaatsen Larwik en Grimstad. De vlek dreigt zich onder invloed van de wind ook richting Zweden te verplaatsen. De Zweedse autoriteiten hebben de Noren inmiddels hulp aangeboden om de olie op te ruimen. De Chinese kapitein van het vrachtschip Full City is gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van nalatigheid omdat hij tijdens de storm van afgelopen vrijdag niet op de brug stond.
Natuurreservaat
De Full City liep in de nacht van donderdag 30 op vrijdag 31 juli aan de grond voor de Noorse kust. De plek waar de het vrachtschip vastliep, ligt dichtbij het natuurreservaat Lille Saastein.  De 23-koppige Chinese bemanning kon veilig van boord gehaald. In totaal had het schip1120 ton ruwe stookolie aan boord. In 2007 veroorzaakte het vastlopen van het vrachtschip Server bij Bergen ook al een olieramp op de Noorse stranden. Toen kwam er 370 ton ruwe stookolie vrij. De ramp kostte toen het leven aan aan 8.000 zeevogels, terwijl de schoonmaakkosten 25 miljoen euro bedroegen.
Het WNF maakt zich lange tijd zorgen over de oliewinning en - tansporten langs de kwestbare Noorse kust. De ervaring leert dat deze kustlijn te lang, ruig en ontoegankelijk is om snel en adequaat te kunnen optreden bij een olieramp. In de noordelijke wateren maakt de aanwezigheid van pakijs, gebrek aan daglicht en de ruige zee het helemaal onmogelijk om olie op te ruimen. Daarom zet het WNF zich al geruime in om het gebied ten noorden van Noorwegen, de Lofoten, olievrij te houden.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.