Vroege Vogels

Oliegiganten aangeklaagd in Hawaii om klimaatverandering

  •  
10-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
strand_Hawaii_pixabay
Grote oliereuzen als Shell, ExxonMobil, BP en Chevron worden op Hawaii aangeklaagd vanwege hun vermeende rol bij klimaatverandering. Lokale overheden, waaronder de stad Honolulu beschuldigen de fossiele brandstofindustrie er onder meer van de opwarming van de aarde te versnellen, klimaatwetenschap te ondermijnen en de overgang naar schone energie uit te stellen.

Kwart van de stranden verdwenen

Burgemeester Kirk Caldwell van de Hawaïaanse hoofdstad zei onlangs dat zeespiegelstijging veroorzaakt door klimaatverandering al een kwart van de stranden van het eiland Oahu heeft weggevaagd. Het kost de eilandbewoners volgens hem miljarden dollars om de infrastructuur te verplaatsen en opnieuw op te bouwen.

Klimaatschade door oliebedrijven


De lokale gemeenschap in Hawaï is zeker niet de eerste die oliebedrijven aanklaagt voor hun rol bij klimaatverandering. Dergelijke zaken werden eerder door lokale overheden in de stad New York en Baltimore aangespannen. Ook steden en gemeenten in Colorado en Californië houden de fossiele brandstofindustrie mede verantwoordelijk voor de klimaatschade.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.