Vroege Vogels

Oliebron in de keuken

  •  
31-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bij 170 à 180 supermarkten in Midden-Nederland kan de consument z’n oude frituurolie inleveren in speciale gele containers. Het bedrijf Bio-D verzamelt de olie, zuivert het spul en brengt het naar Biodiesel in Kampen, die er biodiesel van maakt. En dat kan dan weer in je dieseltank belanden, want alle diesel in Nederland is tegenwoordig vermengd met een beetje biodiesel; dat is een Europese verplichting. Overigens is het aandeel “frituur-biodiesel” daarin vrij klein; het merendeel is biodiesel van bijvoorbeeld koolzaad.
Het bijmengen van biodiesel is niet onomstreden, onder meer omdat voor de productie landbouwgrond wordt gebruikt en de biobrandstoffen op die manier de voedselproductie bedreigen. Bovendien wordt er bijvoorbeeld in Brazilië ook regenwoud gekapt om land vrij te maken voor de productie van biobrandstoffen. Daarom besloot de Nederlandse regering onlangs om het verplichte percentage biodiesel in de gewone brandstoffen niet te verhogen. De bezwaren tegen biobrandstof gelden overigens niet voor de “frituurdiesel”, daarvoor verdwijnt geen landbouwgrond.
Een lijstje met inzamelpunten voor oude frituurolie vindt u hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.