Vroege Vogels

Oliebedrijven moeten minder CO2 uitstoten

  •  
27-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schoorstenen_01.jpg
Oliemaatschappijen moeten minder CO2 uitstoten bij de productie van benzine, diesel en andere brandstoffen. Een Europese ontwerpwet kreeg dinsdag steun in de milieucommissie van het Europees Parlement, op voorstel van PvdA'ster Dorette Corbey.
Doel is dat de uitstoot tussen 2009 en 2020 met 10 procent daalt. "Oliemaatschappijen kunnen raffinaderijen efficiënter maken, minder olie laten weglekken uit pijpleidingen en stoppen met het affakkelen van overtollig gas'', somt Corbey op.
Daarnaast is het bijmengen van plantaardige olie in brandstoffen een oplossing. Maar niet alle biodiesel stoot minder CO2 uit, waarschuwt de PvdA'ster. Bij de productie van maïs en koolzaad voor biodiesel is veel CO2-veroorzakende kunstmest en vervoer nodig.
Het wetsvoorstel moet in januari nog goedkeuring krijgen van het voltallige Europees Parlement en daarna van de gezamenlijke EU-landen. Daar zijn aarzelingen bij landen met grote oliemaatschappijen, zoals Groot-Brittannië en Nederland.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.