Olie Alert Waddenzee start met oefeningen
• 05-09-2017
• leestijd 2 minuten
© Rijkswaterstaat Noord-Nederland
De driedaagse oliebestrijdingsoefening Olie Alert Waddenzee is 4 september van start gegaan. Bestuurders uit het Waddengebied hebben ‘droog' geoefend aan de hand van complexe dilemma’s.
Besluitvorming tijdens olie lek
Stel je voor: twee vrachtschepen komen met elkaar in aanvaring op de Noordzee, ter hoogte van Den Helder. Iedereen die betrokken is bij het Waddengebied wil iets doen. Maar wie is eigenlijk verantwoordelijk voor de aanpak van een mogelijke olieramp? Wie hakt de knopen door? De burgemeester van Den Helder? Die van Texel? Of Rijkswaterstaat als beheerder van de Waddenzee? Om goed voorbereid te zijn op een mogelijke olieramp, oefenden veel bij het Waddengebied betrokken bestuurders vandaag de besluitvorming aan de hand van diverse scenario’s. Daarbij kwamen complexe dilemma’s aan bod waarbij snel beslissingen moeten worden genomen, om een ramp te voorkomen.
Voorzorgsmaatregelen olie ramp
Een leerzame oefening, vindt één van de eilandburgemeesters: “We zijn in veel opzichten goed voorbereid. Denk bijvoorbeeld aan de inzetplannen die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. Maar ook aan praktische zaken, zoals containers op alle eilanden, met scheppen, harken en beschermende kleding. Maar ik heb vandaag wel ontdekt dat het bij een ramp - ondanks goede voorbereiding - toch heel anders kan gaan dan je op papier kunt bedenken. Daarom is het belangrijk om te oefenen, zodat we samen de juiste keuzes maken.”
Olie lek simulatie op zee
Dinsdag 5 september vervolgt Rijkswaterstaat de driedaagse oefening op de Noordzee en in het zeegat bij Texel. Met natuurlijk oefenmateriaal wordt gesimuleerd dat daar daadwerkelijk olie vrijkomt na een aanvaring op zee. De betrokken schepen - uitgerust met veegarmen en oliekerende schermen - oefenen in diverse formaties.