Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oktober: op zoek naar nesten van dwergmuizen

1 okt 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nestje_02.jpg

© Fotograaf: p.a.hitzert

Oktober is dé tijd van het jaar om in hoog gras en riet nesten van dwergmuizen te zoeken. Het zoeken van de nesten en het leven van de dwergmuis is prachtig in beeld gebracht door Staatsbosbeheer-boswachter Berco Hoegen in de filmpjes Tennisballen in het moeras, Buitelaar in het riet en Kleine klimmende klauteraars (zie hieronder). Enthousiast geworden? Zoek en voer je waarnemingen in op  www.telmee.nl  of  www.waarneming.nl !
Lange grijpstaart
De dwergmuis is een van de weinige muizensoorten waarvan je de aanwezigheid redelijk eenvoudig kunt vaststellen. Het is net als de grotere huismuis en bosmuis een zogenaamde ‘ware muis’. Ware muizen hebben een staart langer dan het lichaam. Andere muizensoorten als woelmuizen en spitsmuizen hebben een veel kortere staart.
Zoals de naam al zegt, is de dwergmuis echt klein, 5-8 cm, met een staart van 4,5-7,5 cm. Het diertje heeft een mooie oranje-achtige vacht en korte in de vacht verborgen oren en kleine ogen. Het kleine formaat komt de dwergmuis goed van pas bij z’n klimmende levenswijze, klauterend met z’n lange grijpstaart door de hoge grashalmen waaruit het de zaden verzamelt. Op de grond komen dwergmuizen nauwelijks.
Ideale plekjes voor de dwergmuis
Zoek vooral in rietvelden en hoog gras in greppels, langs afrasteringen en op verruigd weiland. Kijk ook op plaatsen waar gras tussen de takken van een struik of tussen een hek door groeit. Het besef dat je op die plaatsen zo’n nestje kunt vinden is dan eigenlijk al voldoende om er één of meer te vinden.
Op plaatsen waar een dichte grasvegetatie heeft gestaan kan een warboel van afgestorven bladeren zijn ontstaan. Dat zijn ook ideale plekjes voor de dwergmuis, maar om een nest te vinden moet je wat meer moeite doen. Til op zulke plaatsen voorzichtig de bovenste laag bladeren op, om te zien of er een nestje onder te vinden is. En als je geluk hebt, kom je de klimmende klauteraar zelf ook nog eens tegen? Zoals in onderstaande video:
Het vinden van een nest van de dwergmuis kan het dankbare resultaat zijn van een zoektocht door een jungle van gras of riet! Waarnemingen, bij voorkeur met foto, kunnen worden ingevoerd op  www.telmee.nl  en  www.waarneming.nl .
Bron: Zoogdiervereniging

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar