Vroege Vogels

Okjokull mag geen gletsjer meer zijn

  •  
18-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1042 keer bekeken
  •  
gletsjer pixabay

© Foto: pixabay

In IJsland staan mensen stil bij het verdwijnen van de gletsjer Okjokull. De gletsjer is door klimaatverandering zo ver gesmolten dat het officieel geen gletsjer meer mag heten. Het is de eerste keer dat dat gebeurt.
Rouwende mensen verzamelden zich op de plek waar Okjokull was om de gletsjer te herdenken. Oud-president van Ierland Mary Robinson was er ook bij en zei: “We staan stil bij de dood van een gletsjer. Hadden we ooit gedacht dat we dat zouden doen? Het is een waarschuwing voor ons allemaal. We moeten in actie komen.”

Waarschuwing

Katrín Jakobsdottir, premier van IJsland waarschuwt ook voor het verdwijnen van nog meer gletsjers. “Dit is de eerste IJslandse gletsjer die formeel een ex-gletsjer wordt. Maar als de voorspellingen van de wetenschappers uitkomen, dan verdwijnen er nog meer gletsjers. Dat heeft grote gevolgen voor het landschap, de natuur en het ecosysteem.” De IJslandse geoloog Oddur Sigurdsson voegde toe: “Ze verdwijnen erg snel. En vooral de laatste twintig jaar”.

Herdenkingsplak

De groep rouwende mensen bevestigden een herdenkingsplak op een rots van de voormalige gletsjer. Gudmundur Gudbrandsson, minister van milieu in IJsland, was ook aanwezig en vertelde dat hij afscheid neemt van Okjokull met de belofte dat hij er alles aan gaat doen om te voorkomen dat dit ook met andere gletsjers gebeurt op IJsland.
Bron: NOS

Meer over:

gletsjer, ijsland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.