Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Door de ogen van een sprinkhaan | Zelf Geschoten & Weetje

13 okt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1341 keer bekeken
  •  

Voel jij je ook zo bekeken door deze sprinkhaan? Op dit filmpje van Rémon Jonkman lijkt het net of je wordt aangestaard door een hongerige struiksprinkhaan. Twee zwarte pupillen in twee bruine ogen, daar lijkt het een beetje op. Dit is echter alleen maar schijn, sprinkhanen hebben namelijk helemaal geen pupillen. Bovendien hebben sprinkhanen niet twee, maar wel vijf ogen. De drie extra ogen worden ook wel ocelli genoemd. 

Drie kleine ogen

Twee van de vijf ocelli zitten aan de zijkant van het hoofd. De andere drie zitten op het voorhoofd. De drie ocelli aan de voorkant zijn slechter ontwikkeld en klein. Ze zijn nauwelijks zichtbaar, bij sommige soorten ontbreken deze zelfs. De kleine ocelli kunnen waarschijnlijk alleen grove lichtverschuivingen waarnemen.  Een ocellus (mv: ocelli) is een enkelvoudig oog dat bij talrijke diergroepen voorkomt, zoals spinnen, libellen en anemonen. De naam is Latijn voor oogje.

Twee grote ocelli

De twee grotere ocelli, die ook goed te zien zijn op het filmpje, zijn samengestelde facetogen.Ze zijn vrijwel altijd duidelijk zichtbaar. Met deze grotere facetogen worden voedsel en vijanden waargenomen. Facetogen bestaan uit heel veel kleine oogjes, ommatidia. Met elk oogje zien ze een heel klein stukje van de omgeving. Al deze kleine stukjes bij elkaar geeft de sprinkhaan een beeld van de wereld om het dier heen.

De zwarte vlekjes, die op beeld zo erg op pupillen lijken, zijn het gevolg van lichtreflectie vanuit het oog. Het is dus eigenlijk een optische illusie, je wordt helemaal niet aangestaard. Tenminste, niet dat je weet...

"Hongerige struiksprinkhaan op de citroenplant ibis ons in de achtertuin", schrijft filmer Rémon Jonkman.

Meer over:

ogen, sprinkhaan

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

schilderes
schilderes13 okt 2021 - 14:38

Wat jammer!. Ik dacht altijd dat dit diertje terugkeek. Ik heb een grote liefde voor sprinkhanen. Blij als ze in mijn piepkleine tuintje verschijnen. (Voor steeds meer insecten voel ik steeds meer.) Ik zou wel eens willen weten wat een sprinkhaan ziet als ik hem van zo dichtbij bekijk.