Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Door de ogen van een sprinkhaan | Zelf Geschoten & Weetje

  •  
13-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2358 keer bekeken
  •  

Voel jij je ook zo bekeken door deze sprinkhaan? Op dit filmpje van Rémon Jonkman lijkt het net of je wordt aangestaard door een hongerige struiksprinkhaan. Twee zwarte pupillen in twee bruine ogen, daar lijkt het een beetje op. Dit is echter alleen maar schijn, sprinkhanen hebben namelijk helemaal geen pupillen. Bovendien hebben sprinkhanen niet twee, maar wel vijf ogen. De drie extra ogen worden ook wel ocelli genoemd. 

Drie kleine ogen

Twee van de vijf ocelli zitten aan de zijkant van het hoofd. De andere drie zitten op het voorhoofd. De drie ocelli aan de voorkant zijn slechter ontwikkeld en klein. Ze zijn nauwelijks zichtbaar, bij sommige soorten ontbreken deze zelfs. De kleine ocelli kunnen waarschijnlijk alleen grove lichtverschuivingen waarnemen.  Een ocellus (mv: ocelli) is een enkelvoudig oog dat bij talrijke diergroepen voorkomt, zoals spinnen, libellen en anemonen. De naam is Latijn voor oogje.

Twee grote ocelli

De twee grotere ocelli, die ook goed te zien zijn op het filmpje, zijn samengestelde facetogen.Ze zijn vrijwel altijd duidelijk zichtbaar. Met deze grotere facetogen worden voedsel en vijanden waargenomen. Facetogen bestaan uit heel veel kleine oogjes, ommatidia. Met elk oogje zien ze een heel klein stukje van de omgeving. Al deze kleine stukjes bij elkaar geeft de sprinkhaan een beeld van de wereld om het dier heen.

De zwarte vlekjes, die op beeld zo erg op pupillen lijken, zijn het gevolg van lichtreflectie vanuit het oog. Het is dus eigenlijk een optische illusie, je wordt helemaal niet aangestaard. Tenminste, niet dat je weet...

"Hongerige struiksprinkhaan op de citroenplant ibis ons in de achtertuin", schrijft filmer Rémon Jonkman.

Meer over:

ogen, sprinkhaan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.