Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ogen open voor de grote gele kwikstaart

9 jun 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
924 keer bekeken
Grote gele kwikstaart in de Bekendelle

© Grote gele kwikstaart bij een natuurlijke beek

Wanneer je in oost-Nederland langs natuurlijke, snelstromende beken loopt moet je je ogen ophouden! Niet alleen voor het landschap, maar ook voor de grote gele kwikstaart!

Oevergebied

De grote gele kikstaart broedt en vindt zijn eten bijna alleen maar langs de oevers van snelstromende beken en rivieren. Het liefst staan op deze oevers nog loofbos. In de gebieden waar de grote gele kwikstaart veel aanwezig is wil dit vogeltje ook nog wel eens in bebouwd gebied broeden. Buiten het reguliere broedgebied is deze kwikstaart ook wel eens in meer westelijke steden waargenomen. Zoals in Utrecht langs de singel bijvoorbeeld.

Aantallen

Met de grote gele kwikstaart gaat het de afgelopen decennia relatief goed. Het aantal broedparen is sinds de jaren 70 verdubbeld tot 410 paren in 2016. Het opnieuw laten meanderen van gekanaliseerde beken en rivieren en de verbeterde waterkwaliteit heeft hier een groot aandeel in gehad. Helaas gaat de vogel in de afgelopen jaren in zijn traditionele broedgebieden weer iets achteruit. De oorzaak daarvan is nog niet bekend.

Met dank aan Nature Today!

Beelden: Bertus van Gerrevink

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema9 jun 2021 - 20:18

mooie video's