Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oester bouwt zichzelf om

  •  
06-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1366 keer bekeken
  •  
Oester_carpie_01.jpg

© Fotograaf: carpie

De platte oester wordt als mannetje geboren, maar blijft dit niet altijd. Het klinkt vreemd, weekdieren die van geslacht veranderen. Toch is het voor de oester is dit de normaalste zaak van de wereld.  Het diertje doet dit soms zelfs meerdere malen in zijn of haar leven.

Koude mannetjes en hete vrouwtjes

Alle oesters zijn de eerste tien maanden een mannetje. Welk geslacht de oester vervolgens krijgt, is afhankelijk van de watertemperatuur. Tussen de 12 en 16 graden blijven het mannetjes, maar als het water warmer is dan 16 graden, worden het vrouwtjes. Het duurt vervolgens nog wel drie jaar voordat  de geslachtsverandering compleet is.
Niet eenmalig
Op een gegeven moment zijn de meeste oesters vrouwelijk. Gelukkig voor de voortplanting kunnen sommige soorten ook weer terug veranderen van geslacht. Omdat een oester wel 20 jaar oud kan worden, komt het dus voor dat een oester in zijn of haar leven heel vaak van geslacht veranderd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.