Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oerwoudvrije eieren te koop

  •  
09-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eieren_27.jpg
Kippeneieren en oerwoud lijken weinig met elkaar te maken te hebben, maar toch krijgen veel kippen in Nederland voer met daarin soja uit Zuid-Amerika. De soja-industrie in Zuid-Amerika legt een grote druk op de natuur. Nu is er een alternatief met eieren van kippen die gevoerd zijn met honderd procent Europees veevoer.
Plantages
Nederland importeert jaarlijks zo'n negen miljoen ton soja per jaar, en is daarmee samen met China de grootste soja-importeur ter wereld. Het grootste deel hiervan wordt gebruikt in veevoer. De soja komt vooral van grote plantages in Zuid-Amerika waarvoor veel tropisch regenwoud wordt gekapt. Door Europees veevoer te gebruiken, kunnen kippen 'oerwoudvrije' eieren leggen.
Transport
Een ander voordeel voor het milieu zijn de verkorte vervoersafstanden. In plaats van lange tochten met schepen, komt de soja nu van producenten die veel dichterbij te vinden zijn. Het 'oerwoudvrije' ei is een idee van Milieudefensie en kippenboer David Janssen. Vanaf vandaag zijn ze te koop in Plus-supermarkten onder de naam GIJS-ei.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.