Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oerwoud gekapt voor veevoer

  •  
11-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
koeien.jpg
Milieudefensie wil dat Nederlandse veevoerbedrijven stoppen met import van soja- en palmproducten en kiezen voor regionaal veevoer. Uit onderzoek van Alterra en Livestock Research, onderzoeksinstituten van Wageningen University and Research centre, blijkt dat, ondanks het voornemen van veevoerbedrijven om meer Europese grondstoffen te gebruiken, het percentage soja- en palmproducten van buiten Europa in ons veevoer niet is veranderd. Door de groeiende vraag naar soja- en palmproducten voor ons veevoer vindt grootschalige ontbossing plaats. Boskap draagt in belangrijke mate bij aan klimaatverandering.
Schuldig aan ontbossing
Nederlandse veevoerbedrijven spraken in 2011 af om meer grondstoffen uit Europa te halen om het milieu te sparen. Nu blijkt dat het percentage soja- en palmproducten in het veevoer voor de Nederlandse veestapel geen enkele afname vertoont. Jacomijn Pluimers van Milieudefensie: “Het is duidelijk dat we de regionalisering van veevoer niet over moeten laten aan de sector.” Om klimaatverandering terug te dringen moeten we ons eigen veevoer gaan verbouwen.
Daar zijn goede Europese alternatieven voor waar geen oerwoud voor wordt gekapt. Ontbossing is de op één na grootste bron van broeikasgassen en draagt daardoor bij aan klimaatverandering. “De veevoersector laat het afweten en maakt zich schuldig aan verdergaande ontbossing. Milieudefensie wil dat de veevoersector stopt met de import van soja- en palmproducten en gebruik gaat maken van regionaal veevoer,” aldus Pluimers.
Niet transparant
Uit onderzoek van CLM, onafhankelijk adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel en milieu, blijkt dat veevoerbedrijven niet transparant zijn over de herkomst van hun grondstoffen. Daardoor is onbekend waar grondstoffen voor veevoer precies vandaan komen. Pluimers: “De overheid moet het verplicht stellen dat veevoerbedrijven melden waar hun grondstoffen vandaan komen. Burgers hebben er recht op om te weten wat ze eten.”
28.000 handtekeningen
Al ruim 28.000 mensen tekenden een petitie voor veevoer met enkel grondstoffen uit Europa en er komen elke dag handtekeningen bij.
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.