Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start eind augustus opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oeroude vissoort moet zich gaan voortplanten

20 jul 2021
  •  
leestijd 1 minuten
jonge kwabaal

© foto: www.blikonderwater.nl

Kennisinstituut RAVON spant zich in om de Vinkeveense Plassen aantrekkelijker te maken voor de beschermde kwabaal, een vis die in de ijstijd al in Nederland voorkwam. De onderzoekers hopen dat de kwabaal zich daardoor nog dit jaar beter gaat voortplanten. In de Vinkeveense Plassen leeft een van de laatste populaties kwabalen van Nederland.

Het aantal waarnemingen van kwabalen loopt al vijftig jaar lang sterk terug. "We weten nog niet precies wat er aan de hand is", zegt onderzoeksleider Martijn Dorenbosch van RAVON. "Het eerste onderzoek wijst uit dat de vis veel last heeft van de exotische rivierkreeften, die de vis verdrijven uit schuilplekken." RAVON werkt nu aan constructies waarin de vis veilig is voor de kreeften.

Volgens Dorenbosch is het veiligstellen van de populatie kwabalen in de Vinkeveense Plassen cruciaal om de soort voor Nederland te behouden. De kwabaal is een gidssoort. Als het leefgebied van de kwabaal verbetert, gaat het ook beter met vissen als de snoek en de bittervoorn. Het is de bedoeling dat RAVON het leefgebied van de kwabaal gedetailleerd in kaart brengt.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar