Mooier kan het haast niet: dat je met wetenschappelijk onderzoek naar de grenzen van het heelal ook nog eens nieuwe natuur ontwikkelt. Voor LOFAR (LOw Frequency ARray), de grootste radiotelescoop ter wereld die nu in het Drentse Exloo verrijst, is 400 hectare landbouwgrond verworven. Tussen de groepjes antennes die het heelal afspeuren, ontstaat nu o.a. moeras, met de daarbij behorende bijzondere flora en fauna.
Het centrum van de LOFAR telescoop wordt gebouwd tussen Exloo en Buinen in Drenthe op achttien terpen, waar ongeveer 3.000 antennes geplaatst worden. In het midden van het gebied bevindt zich de superterp, een grote cirkelvormige terp met een doorsnede van 340 meter. Dit centrale LOFAR gebied ligt tussen de Hondsrug en het Veenkoloniale gebied en wordt doorsneden door het Achterste Diep, een bovenloop van de Hunze. Hier zijn een kwelmoeras, natte veelsoortige graslanden, slenken, poelen en een opnieuw kronkelende beek met vistrappen aangelegd. In totaal is in het gebied meer dan 360.000 kubieke meter grond verplaatst. Hiermee is dit voormalige akkerbouwgebied omgetoverd tot een veelbelovend natuurgebied van 400 hectare.
De samenwerking tussen de verschillende partijen heeft ervoor gezorgd dat een natuurgebied konden realiseren. Ondanks de soms barre weersomstandigheden tijdens de bouw en het feit dat het werk gedurende twee broedseizoenen gedeeltelijk heeft stilgelegen, is het natuurgebied nu voltooid en kunnen we straks genieten van prachtige natuur in het LOFAR gebied.
De natuurontwikkeling in het centrale LOFAR gebied is tot stand gekomen door de samenwerking tussen ASTRON, stichting Het Drentse Landschap, Waterschap Hunze en Aa's, en de provincie Drenthe. Het Drentse Landschap krijgt uiteindelijk het hele gebied in eigendom en beheer.