Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oergong: Trio voor trompet, fanfare en wadvogel

  •  
19-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2209 keer bekeken
  •  
DSC08662 (1)

Voor zijn voorstelling 'Oergong' (Fries voor Overgang) heeft componist Sytze Pruiksma een compositie geschreven voor fanfare, solo-trompet en ... wadvogels."Via de muziek kan ik de mensen hopelijk beter bereiken met verhalen over de natuur dan via de ratio. Want dat laatste is de afgelopen vijftig jaar overduidelijk niet goed gelukt", vindt Pruiksma.

Een stukje van de 'Oergong' horen? Luister vanaf 08:40.

DSC08782

Geen fanfaremuziek

Toen Pruiksma een verzoek kreeg om een stuk te maken voor het fanfarekorps De Bazuin uit Tzummarum, besloot hij de natuur daar een centrale plek in te geven. "Het is in ieder geval geen traditionele fanfaremuziek geworden. We hebben twee podia gebouwd aan weerszijden van een piertje aan de Waddenkust van Friesland. De muziek gaat daar heen en weer tussen de twee helften van de fanfare, de solo-trompet van Eric Vloeimans en de wadvogels die je toevallig hoort. Iedere voorstelling is dus anders, afhankelijk van het getij en de vogels."

Via het hart

DSC08758

Pruiksma wil met het stuk meer doen dan de bezoekers alleen maar mooie muziek bieden. "Zo ongeveer toen ik geboren werd, kwam het rapport van de club van Rome uit", vertelt Pruiksma. "En kijk waar we nu staan... Nog ouder zijn de stukjes die ik van Jac. P. Thijsse heb, waarin hij vertelt dat het niet goed gaat met de weidevogels. Het is duidelijk dat al die rapporten en verhalen niet het verschil hebben kunnen maken in de hoofden van de mensen. Wie weet kan ik mensen wél bereiken via het hart, met de muziek."

Informatie over de voorstelling 'Oergong', die nog tot en met zondag 19 juni wordt gespeeld, staat op de site van de fanfare.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Sita1998
Sita199820 jun. 2022 - 13:09

Weer geluisterd en weer diep onder de indruk. Wat is dit mooi. Hier word je stil van. Heerlijk stil.

Sita1998
Sita199820 jun. 2022 - 12:55

Genoten zondagochtend van uw prachtige muziek. Nog beter wakker worden op zondag ochtend. Kopje koffie, Vroege Vogels en nog een V van Vloeimans. Bedankt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.