Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Oerbos Zweden verdwijnt voor zakdoekjes'

  •  
27-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
458 keer bekeken
  •  
Sparrenbos in Zweden

© Sparrenbos in Zweden. Bron:Nick Lott (CC BY 2.0) - Wikimedia Commons

Grote delen van oerbossen in Zweden, Finland en Rusland worden weggekapt om er onder andere zakdoekjes van Tempo, wc-papier van Edet en maandverband van Libresse van te maken. Dit meldt Greenpeace op basis van eigen onderzoek naar het bedrijf Essity, de op een na grootste producent van toiletpapier en zakdoekjes ter wereld.

Beschermd bos

Volgens Greenpeace neemt Essity grondstoffen af van bedrijven die eeuwenoude bossen in het noorden van Scandinavië om kappen. De houtkapbedrijven zouden werken in bosgebieden die zijn beschermd of in aanmerking komen voor bescherming. Zo vernietigen ze het leefgebied van bedreigde diersoorten en planten. 
De bossen zijn onderdeel van het Grote Noordelijke Woud, een enorme krans van naaldbossen net onder de Noordpool. Het woud strekt zich uit over drie continenten.

Aanplant uitheemse dennen

Volgens de milieuorganisatie koopt Essity in Zweden houtpulp van zusterbedrijf SCA, dat zou kappen in de ecologisch waardevolle bossen in het noorden. SCA zou tegelijkertijd uitheemse draaidennen aanplanten, waardoor de rendieren van de inheemse Sámi-gemeenschap steeds moeilijker bij graasplekken kunnen komen.
In Finland kopen leveranciers van Essity houtpulp bij het staatsbedrijf Metsähallitus, dat kapt in oude bossen, zo meldt Greenpeace. Essity’s Russische leverancier zou ondertussen delen van het Dvinsky-woud in Rusland die in aanmerking komen voor bescherming willen kappen.

Kap voor wegwerpproducten

"Het is onbegrijpelijk dat Essity prachtige en belangrijke bossen vernietigt om wegwerproducten te maken", aldus  Meike Rijksen, campagneleider bij Greenpeace Nederland. Zij noemt de Grote Noordelijke wouden cruciaal voor de biodiversiteit en het klimaat. "In het bos en de bodem is meer CO2 opgeslagen dan in alle tropische regenwouden bij elkaar. Helaas wordt slechts 3 procent van deze bossen beschermd. Essity moet deze belangrijke bossen met rust laten."
Greenpeace is een petitie gestart. Teken de petitie hier .
Bron: ANP, Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.