Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oerbos en nederzetting gevonden bij Tricht

  •  
27-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Elzenbroekbos in het quackjes water

© Fotograaf: parelduiker

Archeologen hebben bij het Gelderse Tricht resten van een oerbos uit de periode 4200 - 2850 voor Christus blootgelegd. Op dezelfde plek is ook een nederzetting uit 2850 - 2000 voor Christus gevonden. Op de plek van de vondsten wordt een onderdoorgang voor een rondweg aangelegd.

Nederzetting

De onderzoekers vonden een hekwerk van palen, een vuurstenen bijl en een huisplattegrond. Er zijn ook bewijzen gevonden dat de bewoners haardkuilen gebruikten en runderen hielden. Het is niet duidelijk of de nederzetting permanent werd bewoond of dat hij gebruikt is door rondtrekkende bewoners.

Oerbos

Dieper onder de nederzetting vonden de archeologen boomstronken en een overstroomd elzenbroekbos. Stamhout en wortelhout waren heel goed geconserveerd omdat de plaats dichtbij de Linge later overstroomd is met rivierklei. De onderzoekers spreken van een zeldzame vondst.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.