Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oehoekuikens ringen

  •  
16-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
352 keer bekeken
  •  
Oehoe kuiken wordt geringd
Al jaren broedt de grootste uil ter wereld in de oude steengroeve van Winterswijk. De oehoes hebben er deze lente twee jongen gekregen. De uitgehouwen steenlagen vormen de ideale locatie voor een nest. Vroege Vogels is erbij als de oehoekuikens worden geringd.

Honkvast

In Nederland kun je de oehoe op maar een paar plekken vinden. De bekendste plaatsen zijn de steengroeve van Winterswijk en de ENCI-groeve in Maastricht. Volwassen oehoes zijn plaatstrouw en bezetten steeds hetzelfde territorium. Hun jongen zwerven uit naar een nieuwe plek op een flinke afstand van het nest. Gemiddeld vestigen ze zich op zo’n 80 km van de nestplaats.

Wisselen

De oehoes van Winterswijk zijn bekend, want tot en met 2015 waren ze op de webcams van Beleef de Lente te zien. In al die jaren is het paar niet hetzelfde gebleven; een paar oehoes zijn overleden. Maar er vliegen ondertussen genoeg jonge oehoes in de buurt die de plek graag innemen en als ongeringde oehoes van plek verwisselen, hebben we dat vaak niet eens door. 

Vroege Vogels ontdekt Winterswijk, vrijdag 17 april 2020 om 19.55u op NPO 2! (Herhaling van 25 mei 2018)

Meer over:

oehoekuiken, ringen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Mariël
Mariël18 apr. 2020 - 10:05

beste VroegeVogels, Ik zag het filmpje van de Oehoekuikens, waarom worden die geringd?  Ik vond het ontzettend naar om te zien dat die Oehoe jongen zo verstoort en onnatuurlijk behandelt worden. vraag me ook af, worden de jonge nog wel gevoerd door moeder OeHoe als ze in mensen handen zijn geweest? Hier lopen bv Ganzen met een ring om hun NEK, erg verdrietig, die zitten soms zo strak dat het helemaal in hun huid dringt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.