Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oehoe snackt op Vrijthof

  •  
21-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
518 keer bekeken
  •  
Oehoe_in_vlucht.jpg
De oehoe, de grootste uil ter wereld, eet vooral middelgrote zoogdieren en vogels. Ze staan erom bekend dat ze zelfs katten grijpen. Maar ze jagen ook op stadsduiven . Oehoes staan echter bekend als schuwe vogels van bossen, verlaten steengroeves en bergachtige streken, en daar zitten maar weinig stads- en postduiven. Hoe zit dit dan?
Nachtelijke stadsjager
Er broeden al enkele jaren oehoes in de ENCI-groeve op de Sint-Pietersberg, net buiten Maastricht. Ook in de omgeving van de Pietersberg zitten enkele paartjes. 's Nachts trekken deze oehoes regelmatig even de stad in om er op de vele duiven te jagen, tot op het Vrijthof aan toe! Behalve malse stadsduiven vinden ze hier ook smakelijke egels en zelfs konijnen. Maar vooral de duiven vormen een ideale prooi: ze scholen vaak in grote aantallen samen, slapen open en bloot op vensterbanken van gevels en zijn hierdoor makkelijk te pakken voor een overvliegende uil. Deze ontdekking van de oehoe heeft er zelfs voor gezorgd dat het aantal stadsduiven in de Maastrichtse binnenstad is afgenomen.
Rugzakje
Deze opmerkelijke bevinding kwam letterlijk aan het licht nadat in opdracht van de provincie enkele oehoes werden uitgerust met een klein rugzakje met daarin een zogenoemde logger. Deze registreert om de drie dagen waar de oehoe allemaal naartoe vliegt. Verder worden elk jaar tientallen postduifringetjes in de braakballen bij het oehoepaar van de ENCI gevonden.
Verrassende stadsnatuur
Omdat niemand ooit een grote uil op het Vrijthof of de Markt zag, kwam het voor Bionet Natuuronderzoek als een totale verrassing dat de oehoes zo vaak naar de binnenstad komen. Stadsnatuur op zijn best dus. Wie weet welke roofdieren nog meer door het nachtelijke duister van de stad op jacht zijn...
Bekijk hier een kaartje met de jachtgebieden van de Zuid-Limburgse oehoes.
Binnenkort kun je dankzij een webcam bij het nest weer broedende oehoes begluren. Zondag 23 februari meer hierover op de radio.
Foto: Rican_248
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.