Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oehoe kuikens van bloembak naar opvang gebracht

4 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
28mei

Oehoe-kuiken op 28 mei

© Jos Baart

De drie oehoe kuikens die opgroeiden in de bloembak van Jos Baart zijn dinsdag naar de opvang gebracht, zo laat hij weten. De kuikens vielen telkens naar beneden en dit zorgde voor een onveilige situatie voor de kuikens. Met pijn in zijn hart bracht hij ze naar de opvang.

Onveilig

"14 dagen geleden plaatste ik op aanraden van oehoe-expert Gejo Wassink een hekje voor de bak, want ze lieten zich naar beneden vallen. Dat is op zo'n druk kruispunt natuurlijk niet goed." Na een week klommen ze al op het hek, tot genoegen van vele fotografen die ze nu ten volste konden aanschouwen. In de tussentijd gedroegen de kuikens zich volgens hem als 'echte pubers'. Ze schoffelden 's nachts over straat en Jos moest elke ochtend om 5 uur opstaan om de kuikens naar binnen te halen, voordat het leven in het kleine stadje weer zou opstarten en de kuikens overreden zouden kunnen worden. Hij vond ze dan in een buxusbol om de hoek of in het portaaltje van de plaatselijke apotheek.

Normaal

Dat de kuikens dit gedrag vertonen, is volgens oehoe-expert Gejo Wassink heel normaal. In natuurlijke gebieden gebeurt dit ook. Als een nest in een boom wordt uitgebroed laten de kuikens zich na 7 a 8 weken als een soort parachuteje naar beneden vallen, om daar vervolgens op ontdekkingstocht te gaan. Voordat ze uitvliegen scharrelen ze nog een tijd rond. Alleen hebben ze daar in de natuur de ruimte voor, en middenin het stadje Geel helaas niet.

Opvang

Omdat dit geen veilige situatie was voor de kuikens heeft Jos met een naburig opvangcentrum besloten ze op te laten vangen. Met pijn in zijn hart bracht Jos de kuikens afgelopen dinsdagavond in een doos naar het natuurhulpcentrum in de buurt. Hier worden ze getraind om later in het wild te kunnen overleven.

Moeder oehoe zat woensdag nog op de kerktoren, maar is sindsdien niet meer gezien. Jos is blij dat hij zo lang van de kuikens heeft kunnen genieten. Het is volgens hem goed dat ze nu het laatste deel van hun jeugd kunnen worden getraind om 'de krachtige roofdieren te worden die ze zijn'. Hij hoopt dat ze zo nog lang kunnen overleven: de oudste oehoe in het wild is volgens hem wel 65 jaar geworden.

Voor wie het filmpje ontgaan is of het nog een keer wil zien:

Meer over:

oehoe

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.