Vroege Vogels

Ode aan de vogeltrek en aan de bodem

  •  
24-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Alexander_Reeuwijk

© Alexander Reeuwijk. Foto: Henny Radstaak

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je onze vaste recensent Alexander Reeuwijk over enkele groene pareltjes, die de afgelopen tijd zijn verschenen.

Het lange voorjaar van Laurence Rose

De schrijver volgt de vogeltrek van Noord-Afrika naar Europa. Via Spanje en Frankrijk trekt hij met de terugkerende vogels mee naar Groot-Brittannië. Vanuit Engeland reist hij vervolgens met Britse ‘wintergasten’ terug naar hun broedgebieden in Zweden en Finland, om te eindigen op het noordelijkste puntje van Noorwegen. Rose vermengt zijn reisavonturen met klassieke muziek. Hijzelf is componist, studeerde biologie en werkt voor de Engelse Vogelbescherming.

Benedenwereld van Robert Macfarlane

Dit boek is een ode aan alles dat zich afspeelt onder onze voeten. Macfarlane neemt de lezer mee van begraafplaatsen uit de bronstijd en ondergrondse schimmelnetwerken waarlangs bomen onderling communiceren, van prehistorische Noorse zeegrotten naar een ondergrondse "verstopplaats' waar de komende honderdduizend jaar kernafval opgeslagen zal liggen. Hij duikt niet alleen de bodem in, maar ook de geschiedenis.

Reeuwijk recenseert

Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger. Hij schreef meerdere boeken, zoals ‘Darwin, Wallace en de anderen’ en ‘Reizen tussen de lijnen’. In 2015 verscheen zijn reisboek over Iran: achter de sluier het land.
Boekgegevens:
Titel: Het lange voorjaar
Auteur: Laurence Rose
Uitgeverij: Atlas Contact
Reeds verschenen
Titel: Benedenwereld
Auteur: Robert Macfarlane
Uitgeverij: Athenaeum
Reeds verschenen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.