Vroege Vogels

Ode aan de erfbeesten

  •  
30-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ronald van Harxen met steenuil

© foto: Rob Buiter

De steenuil is de publiekslieveling van de Beleef-de-lente-camera's . Afgelopen week werden de twee uilskuikens uit deze nestkast geringd, ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Bij deze jaarlijkse ringsessie presenteerde het Steenuilen Overleg Nederland  (STONE) ook een nieuw boekje over de steenuil en 24 andere belangrijke erfbeesten.

Erfbeesten

De steenuil kan op een erf niet zonder voedsel (meikevers, muizen, etc.) maar volgens de schrijvers van STONE ook niet zonder vijanden. 'Een gezond erf biedt een thuis aan het complete ecosysteem, dus naast steenuilen, meikevers en muizen, ook bosuilen die af en toe een jonge steenuil snaaien, of een steenmarter die het top de eieren gemunt kan hebben.'

Waardering voor de steenmarter

De steenmarter is misschien wel de meest verguisde erfbewoner van ons land. Als hij geen eieren of kuikens rooft van vogels, dan knaagt hij wel aan de remkabels van auto's. Toch heeft ook Robbert Kwak van Vogelbescherming Nederland vooral waardering voor dit dier. Als je een steenmarter op je erf hebt, laat dat gewoon zien dat het ecosysteem op orde is. En al die problemen? Die moet je aan de voorkant aanpakken. Nestkasten voor steenuilen kun je 'marter-proef' maken en remkabels die andere oliën bevatten worden ook niet meer aangevreten door de marters. En als je die problemen hebt voorkómen, dan is de steenmarter gewoon een prachtig dier dat je graag op je erf ziet', aldus Kwak.  
Het eerste exemplaar van 'Erfbeesten' werd door Ronald van Harxen (l) en Pascal Stroeken (m) overhandigd aan Robbert Kwak (r) van Vogelbescherming Nederland. (foto: Rob Buiter)
Erfbeesten

© foto: Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.