Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

OceanLeadership: record is gebroken!

  •  
03-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Daar was hij dan, de laatste kern. Maar niet voordat we een record hadden gebroken. Zoals je in het filmpje over het boren kunt zien zijn er verschillende type boortechnieken. Zacht sediment wordt aangeboord door een pijp met hydrolische kracht het sediment in te schieten, de APC techniek. Omdat het sediment met grotere diepte onder de oceaanbodem harder wordt moet op een gegeven diepte overgeschakeld worden naar een techniek die iets hardere gesteenten omhoog kan halen (XCB). Op onze expeditie hebben we het diepterecord APC bereik gebroken. Het oude record stamde uit 1992 op 398 meter; wij kwamen tot 414 meter. Vreugde aan boord dus, vooral bij de ‘drillers’.
Op onze reis naar San Diego hebben we veel gesproken over hoe we het werk gaan verdelen de komende jaren en afspraken gemaakt over samenwerking. Het opgeboorde materiaal is heel geschikt voor onderzoek om vragen te beantwoorden als: “Waarom en hoe veranderde het klimaat van de superwarme broeikas van 50 miljoen jaar geleden naar een koele wereld zoals we die nu kennen?” en “Wat was nu precies de rol van CO2 concentraties in het klimaat gedurende de afgelopen 50 miljoen jaar?” De eerste resultaten zullen vermoedelijk over een jaar gepubliceerd worden. De komende 5 jaar zal nog intensief aan deze kernen gewerkt worden.
Wij zijn zojuist aangekomen in San Diego. Daar smachtte iedereen naar het eerste biertje en ondanks dat het fantastisch was om aan boord van de JOIDES Resolution te zijn, zijn we blij dat we van boord zijn. Nog een reis tegemoet, die terug naar Utrecht.
Dit was het laatste weblog van Appy Sluis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.