Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oceanen maken muziek

27 okt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
oceaan_TillyMeijer_02.jpg

© Fotograaf: TillyMeijer

Hoe klinkt de Stille Oceaan en hoe klinkt de Atlantische of de Indische? Dat vroeg componist Stef Veldhuis zich af toen hij toegang kreeg tot een zee aan gegevens over temperatuur, locatie en zoutgehalte van de oceanen. De componist wist deze data om te zetten in muziek.

Floats

In al onze oceanen drijven op een kilometer diepte in totaal zo’n honderdduizend sondes die permanent gegevens verzamelen. Deze ‘floats’ komen eens per tien dagen boven water en zenden dan hun gegevens via satellieten door naar een grote gegevensbank. Vervolgens verdwijnen ze weer onder het zeeoppervlak. Onderzoekers wereldwijd kunnen gebruik maken van de gegevens uit de oceanen.

Modellen

Het project Music by Oceans ontstond toen Veldhuis in contact kwam met oceaanonderzoekers Eric van Sebille en Will de Ruijter. Zij gebruiken de gegevens bij het maken van klimaatmodellen en weersvoorspellingen. Maar kun je nog meer met deze data doen, vroeg Veldhuis zich af. Hij besloot op basis van de gegevens muziek te componeren.

Zelf componeren

Dinsdag 31 oktober is de premiere in Utrecht tijdens een symposium. Het evenement  is gratis toegankelijk, maar aanmelding  is noodzakelijk vanwege een beperkt aantal plaatsen. Ook wordt er die dag een interactieve website gelanceerd waarmee jezelf muziek kunt maken op basis van de live data van de sondes. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar