Vroege Vogels

Ocean Cleanup boekt resultaat

  •  
01-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Plastic zee

© Bron: Pixabay

De nieuwste versie van de 'plasticvanger' die is ontworpen om de oceanen te ontdoen van plasticafval, werkt volgens de bouwers goed. In tegenstelling tot de vorige versie van het schoonmaaksysteem, houdt het verbeterde prototype het afval wel succesvol vast, meldt The Ocean Cleanup.
De organisatie van de Nederlandse uitvinder Boyan Slat is zelfs aangenaam verrast. Het systeem verzamelt niet alleen zichtbare stukken plastic en bijvoorbeeld visnetten, maar ook minuscule stukjes plastic met een doorsnede van 1 millimeter.

Nog niet af

De Nederlander en zijn team hebben met het prototype meerdere technische problemen opgelost. Het voornaamste doel was om het snelheidsverschil tussen het systeem en het drijvende plastic te vergroten. Dat hebben ze nu in het nieuwe model opgelost door een 'parachute-anker', die het systeem afremt. 
"Dit eerste jaar van testen in de ongenadige omgeving van de volle zee, duidt er sterk op dat onze visie bereikbaar is", aldus Slat. Hij zegt wel dat er nog veel werk moet worden verzet. De volgende stap is de bouw van een groot systeem.
Uiteindelijk moet de plasticvanger de zogeheten Great Pacific Garbage Patch opruimen. Dat is een soort drijvende vuilnisbelt vol plasticdeeltjes. De zone is drie keer zo groot als Frankrijk.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.