Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Obama vult vacatures klimaat, energie en landbouw

  •  
08-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
barack_obama_01.jpg
De aanstaande president van de Verenigde Staten Barack Obama zal de komende week waarschijnlijk weer een aantal benoemingen bekendmaken. Alle plekjes op het gebied van economie, handel en veiligheid zijn inmiddels al vergeven, maar op speerpunten zoals energie, klimaat en landbouw zijn nog functies beschikbaar.
Obama heeft vanaf het begin van zijn campagne aangegeven energie en klimaat hoog op de agenda te hebben staan. Waarnemers vrezen echter dat dit beleid door de financiële crisis op een laag pitje komt te staan. Met de benoemingen kan Obama dit bevestigen of ontkrachten.
De toekomstige president beloofde eerder 150 miljard dollar te investeren in het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen. Ook wil hij dat de VS meedoen aan internationale afspraken om klimaatverandering tegen te gaan. Hij wil de uitstoot van broeikasgassen met 80 procent terugdringen in 2050.
Namen die rondzingen voor het ministerschap zijn die van gouverneur Kathleen Sebelius uit Kansas, Google-directeur op het gebied van klimaat Dan Reicher en John Podesta, die al deel uitmaakt van het team dat Obama voorbereidt op het presidentschap. Ook Carol Browner, die het adviesteam van Obama op gebied van milieu en energie leidt, maakt een kans.
Voor de internationale afspraken over milieu en de uitstoot van broeikasgassen is het van groot belang dat de VS meedoen. Het Kyoto-verdrag werd door de Amerikanen, onder leiding van president George Bush, naar de prullenbak gewezen. De opvolger van dit verdrag, dat eind 2009 in Kopenhagen rond moet komen, heeft alleen kans van slagen als de Amerikanen zich erachter scharen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.