Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Obama schept grootste zeereservaat ter wereld

26 aug 2016
  •  
leestijd 1 minuten
barack_obama_01.jpg
In een laatste poging zijn erfenis in de strijd tegen klimaatverandering veilig te stellen, creëert president Barack Obama het grootste zeereservaat ter wereld, meldt het Witte Huis vrijdag.
Obama verviervoudigt de oppervlakte van het Papahnaumokukea Marine National Monument in Hawaii tot zo'n 1,5 miljoen vierkante kilometer. In dat gebied rond de eilanden van Obama's geboortestaat is commerciële visserij niet langer toegestaan. 
De strijd tegen klimaatverandering moest een van de centrale thema's van Obama's presidentschap worden, maar veel initiatieven liepen vast in het door Republikeinen gedomineerde Congres en in rechtszaken. Wel maakte hij gebruik van zijn presidentiële bevoegdheden om op eigen kracht meer dan 100 miljoen hectare land en zee tot beschermd gebied te verklaren.
Het natuurmonument werd in 2006 opgericht door de toenmalige president George W. Bush. Het gold destijds als het grootste zeereservaat ter wereld. Het initiatief kreeg wereldwijd navolging en andere zeereservaten overtroffen later Papahnaumokukea in oppervlakte. Met de actie van Obama krijgt het die status terug.
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.