Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Obama komt even naar klimaattop in Kopenhagen

  •  
26-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
barack_obama_01.jpg
Barack Obama reist volgende maand naar de Deense hoofdstad Kopenhagen om deel te nemen aan de VN-klimaattop. Dat heeft het Witte Huis woensdag laten weten. Het was lang onduidelijk of de Amerikaanse president zou gaan.
Obama komt op 9 december en dat is geen toeval. De volgende dag neemt hij in de Noorse hoofdstad Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. Een woordvoerder van het Witte Huis benadrukte dat Obama geen plannen heeft voor een bezoek in de tweede week van de klimaatconferentie, die van 7 tot 18 december duurt. In de tweede week komen wel tientallen andere wereldleiders naar Kopenhagen voor de beslissende fase. In de eerste week voeren vooral ambtenaren de boventoon.
Obama houdt op 9 december een toespraak tijdens de top, bedoeld om het verdere onderhandelingsproces een zetje te geven, aldus een Amerikaanse functionaris. Obama zal bekendmaken dat de VS van plan zijn om de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren terug te dringen.
In 2020 moet die uitstoot circa 17 procent beneden het niveau van 2005 zijn. In 2025 moet dat 30 procent zijn en in 2030 moet de uitstoot met 42 procent zijn teruggebracht.
Obama stond onder druk om de klimaattop te bezoeken als teken dat de VS de onderhandelingen serieus nemen, aldus de krant The New York Times. Hij had onlangs al aangegeven te zullen deelnemen aan de conferentie als dat een succes dichterbij zou brengen.
De VN-coördinator voor het nieuwe klimaatverdrag, Yvo de Boer, noemde de aanwezigheid van Obama ,,cruciaal'' om een stevig akkoord te bereiken. Meer dan 190 landen proberen in Kopenhagen tot een opvolger van het verdrag van Kyoto te komen, dat de opwarming van de aarde moet stoppen.
Tot nog toe hebben circa zeventig regeringsleiders toegezegd dat ze naar Denemarken zullen komen. Minister-president Jan Peter Balkenende is een van hen.
Van de grote vervuilers ontbreken nu nog de leiders van China en India. Nu Obama heeft toegezegd te komen, zal de druk op deze leiders om ook te gaan, groter worden.
China ziet geen heil in een nieuw klimaatverdrag als Europese landen niet wat meer vaart maken met het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen. De afspraken in het Kyoto-protocol zijn volgens Peking onvoldoende nageleefd door Europa om hoop te bieden voor de toekomst, zei de Chinese klimaatonderhandelaar Yu Qintai woensdag.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.