Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Obama en Hu voeden hoop voor klimaattop

  •  
18-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
barack_obama_01.jpg
De aanstaande VN-klimaattop gaat mogelijk toch een bindend verdrag opleveren. Twee hoofdrolspelers in de discussie over een nieuw verdrag, de Verenigde Staten en China, willen volgens de Amerikaanse president Barack Obama een wereldwijd akkoord willen, dat meteen functioneert.
Obama zei dat dinsdag tijdens een persconferentie in Peking. Hij werd daarbij geflankeerd door de Chinese president Hu Jintao.
In de afgelopen weken waren de verwachtingen voor de klimaattop in Kopenhagen juist steeds verder teruggeschroefd. Zondag zei de Amerikaanse klimaatonderhandelaar Michael Froman nog dat Obama in twee stappen naar een klimaatverdrag wilde toewerken in Denemarken. Tijdens de conferentie in december zou hooguit een politiek akkoord bereikt kunnen worden, waarna later een juridisch bindend verdrag kan worden opgesteld.
Maar op de tweede dag van het staatsbezoek van Obama aan China gaf de president dus alsnog aan dat zijn land en China een ambitieuzer doel nastreven. ,,Ons doel is niet een gedeeltelijk akkoord of een politieke verklaring, maar een akkoord dat alle aspecten in de onderhandelingen beslaat en onmiddellijk in werking kan treden'', aldus Obama.
Een precieze doelstelling of tijdschema noemde hij echter niet. De klimaatconferentie van half december moet een stap zetten naar een opvolger van het zogeheten Kyoto-protocol. Dit verdrag, dat in 2012 afloopt, verplicht veel landen in de wereld om minder CO2 uit te stoten. Doel is de opwarming van de aarde te beperken.
China en de Verenigde Staten zijn de grootste vervuilers in de wereld. Beide landen zijn goed voor de uitstoot van 40 procent van de broeikasgassen wereldwijd. Obama en Hu spraken dinsdag alvast af dat China en de VS nauwer gaan samenwerken op het gebied van schone energietechnologie en zuiniger energiegebruik.
Een ander belangrijk onderwerp tijdens het overleg tussen de wereldleiders was de economie. Hu drong er bij Obama op aan een einde te maken aan protectionistische maatregelen. De Verenigde Staten hebben zich afgelopen maanden de woede van Peking op de hals gehaald door invoerrechten op te leggen voor onder meer Chinese autobanden. Peking reageerde door hetzelfde te doen bij Amerikaanse auto's en kippenvlees.
Ook spraken beide leiders over het omstreden atoomprogramma van Iran. Washington en Peking zijn het erover eens dat Iran met ,,consequenties'' te maken krijgt als het weigert meer openheid van zaken te geven. ,,De Islamitische Republiek moet bewijzen aan de internationale gemeenschap dat zijn nucleaire programma vreedzaam en transparant is'', zei Obama.
De president van de Verenigde Staten rondt zijn bezoek aan China woensdag af. Hij gaat dan naar de Chinese Muur en voert overleg met premier Wen Jiabao. Diezelfde dag vertrekt Obama naar Zuid-Korea, de laatste bestemming op zijn rondreis door Azië, die afgelopen vrijdag begon in Japan.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor