Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'NVWA stond jarenlang gebruik van verboden middel toe'

7 apr 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
539 keer bekeken
tomaten

© Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft jarenlang het gebruik van een verboden bestrijdingsmiddel onder Nederlandse tomatentelers en tomatenplantkwekers toegestaan. Dit komt naar voren uit interne stukken die NRC heeft ingezien. Het gaat om het bestrijdingsmiddel V10. Dit middel moet de tomatenplant beschermen tegen het agressieve pepinomozaïekvirus, dat grote schade kan toebrengen aan de tomatenplanten.

In gepubliceerde onderzoeken hamerden het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de NVWA jarenlang op de risico’s die kleven aan V10 voor tomatenplantenkwekers. Door gebruik van dit middel onder kwekers kan het virus zich snel verspreiden onder gezonde plantjes en muteren in een agressieve variant van de ziekte, waardoor tomatenplanten doodgaan en telers en kwekers financiële schade oplopen. Het virus is overigens onschadelijk voor mensen. 

Bron: ANP

Meer over:

nvwa, tomaten

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

avatar
joostalkmaar7 apr 2021 - 14:49

Het virus is onschadelijk voor mensen, zegt het ANP. Bewezen? Tot dat blijkt dat het anders ligt? Parkinson onder boeren? Wie bewijst het. Q-koorts onschadelijk volgens ministerie van Landbouw en hun minister? De laatste is overigens NOOIT gecorrigeerd door de top van deze overheid. Zelfs de vele doden en huidige patienten zijn er nog?? Zolang geld een rol speelt, is "liegen" toegestaan? Oh sorry jokken!
Kunnen mijn kleinkinderen nog wel gezond voedsel kopen?
Mijn immuniteitsziekte en een van hen ook, dat ligt vast niet aan onze milieuvriendelijke boeren? Zag van de week nog een mestinjector zich ontdoen van alle gore stront, de wormen vlogen de grond uit en de meeuwen deden zich te goed! Hoe lang duurt het tot dat die wormen weer kunnen zorgen voor wormen voor overmorgen? Nederland is ziek, de overheid, geeft geen inspraak, wel een heel slecht voorbeeld!!

avatar
Jan Juffermans7 apr 2021 - 14:00

Wat is dat toch in ons land, al dat gesjoemel om geld? Met natuurlijk weer grote schade aan onze gezondheid en ook voor de biodiversiteit. Een grote schande weer.

avatar
Theo Huitema7 apr 2021 - 13:45

schandalig

avatar
kroon7 apr 2021 - 12:12

Dringend verzoek: gebruik nooit het woord 'gewasbeschermingsmiddel', want dat is het officiële eufemisme van de landbouwsector voor het normale begrip 'bestrijdingsmiddel" (zo heette die wet vroeger ook). Oftewel 'gif', want wat niet giftig is werkt niet!