Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

NVWA pleit voor verbod ritueel slachten

  •  
03-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8eb4039173.jpg

© Fotograaf: jokenijenhuis

Een verbod op op onverdoofd ritueel slachten. Daar pleit het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor in een gepubliceerd advies aan de staatssecretaris van Economische Zaken. Het BuRO concludeert dat bij deze slachtmethode sprake is van een ernstige aantasting van het dierenwelzijn. 
Covenant
In december 2011 verdedigde Marianne Thieme namens de Tweede Kamer het wetsvoorstel om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden in de Eerste Kamer. Tijdens de afrondende fase van de behandeling van de initiatiefwet in de Eerste Kamer, december 2011, kwam toenmalig staatssecretaris Bleker te elfder ure onverwacht met het plan om een polderconvenant te sluiten met de religieuze organisaties.
Geen meerderheid
Hierbij werd als compromis voorgesteld om een termijn van 45 seconden in acht te nemen waarin het dier met doorgesneden hals zou mogen lijden en zou stikken in zijn eigen bloed. Zou het dier na die 45 seconden nog niet buiten bewustzijn zijn, dan zou het alsnog een genadeschot krijgen en zou het vlees niet meer geschikt zijn voor koosjer of halal consumptie, maar ter destructie moeten worden afgevoerd en tot veevoer moeten worden verwerkt. Het wetsvoorstel kreeg in juni 2012 geen meerderheid in de Eerste Kamer.
‘Snelle actie’
In de afgelopen 3,5 jaar is er niks gebeurd met het convenant  Een motie voor een jaarlijkse evaluatie van het convenant is afgewezen door het kabinet. Marianne Thieme: “Nu het BuRO van de NVWA met het advies komt om tot een verbod over te gaan, wil ik aanstaande dinsdag en woensdag de toezegging van de staatssecretaris dat ze tot snelle actie overgaat en met een voorstel komt voor een verbod.”
Bron: Partij voor de Dieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.