Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

NVWA op vingers getikt om illegale vangmethode kippen

  •  
30-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
kip_pixabay

© Pixabay

Wakker Dier heeft vandaag gelijk gekregen in een kort geding tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het op illegale wijze vangen van kippen aan de poten. NVWA weigert tot nu toe hiertegen op te treden, ondanks een verzoek van Wakker Dier. Het gevolg is dat veel kippen botbreuken en ernstige kneuzingen oplopen. De rechter (CBb) draagt de NVWA op om het handhavingsverzoek van Wakker Dier niet langer te negeren.

In de vee-industrie worden kippen die naar de slachterij moeten, op een pijnlijke manier gevangen en in kratten gestopt. Ze worden daarbij meestal ondersteboven aan de poten opgetild en - in trossen van drie tot vijf kippen per hand - in kratten geduwd. Dit terwijl deze vangmethode in heel Europa bij wet verboden is. Sjoerd van de Wouw: “Het is absurd dat er een rechter aan te pas moet komen om de NVWA te vertellen dat ze de wet moeten volgen.”

Ernstig dierenleed

De omstreden vangmethode veroorzaakt veel dierenleed. Jaarlijks worden 600 miljoen kippen gevangen en afgevoerd naar een slachterij. Miljoenen van hen lopen tijdens het vangen breuken of ernstige kneuzingen op. NVWA erkent dit leed en spreekt in een recente publicatie onder andere over dieren die tegen de containers slaan, bloedingen, gebroken en beknelde vleugels, en langzaam stikken. “Daar komt nog bij dat kippen ondersteboven amper kunnen ademhalen. Ze hebben geen middenrif, waardoor hun organen op de longen drukken als ze ondersteboven hangen,” aldus Van de Wouw.

NVWA-optreden beperkt

Toch grijpt NVWA pas in wanneer meer dan twee procent van de kippen ernstig gewond raakt. Dat kan oplopen tot twaalf miljoen ernstig gewonde dieren per jaar. De autoriteit sprak eerder uit strenger te zullen controleren op botbreuken en ander gevolgen van het vangen. Maar ze weigert de verboden vangmethode zelf aan te pakken. Sjoerd van de Wouw: “De wet is helder: dit mag gewoon niet. Bovendien zijn er diervriendelijkere alternatieven.”

Procedure Wakker Dier

Wakker Dier wil dat de verboden vangmethode niet meer wordt gebruikt. Daarom diende zij in december 2020 een handhavingsverzoek in. NVWA gaf hieraan geen gehoor. Wakker Dier startte daarop een kort geding om handhaving af te dwingen. Ondanks het verzet van NVWA stelde de rechter Wakker Dier in het gelijk. Binnen zes weken moet NVWA een besluit nemen over het handhavingsverzoek. Sjoerd van de Wouw: “Het kan niet anders dan dat de sector hierna zal moeten stoppen met deze wrede vangmethode.”

Bron: Wakker Dier

Meer over:

nvwa, wakker dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.