Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

NVWA gaat ingrijpen bij illegaal mengen varkens in slachthuizen

  •  
17-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
344 keer bekeken
  •  
varken_slachthuis.jpg

© Een zeug op weg naar het slachthuis. Foto: MargreetS

Slachthuizen overtreden de wet door het mengen van groepen varkens. Dit concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van een handhavingsverzoek van Wakker Dier. Een NVWA-woordvoerster laat weten dat daarom vanaf volgend jaar zomer gecontroleerd gaat worden op het bij elkaar zetten van verschillende groepen varkens.

Handhavingsverzoek

Directeur Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt dat om een handhavingsverzoek was gevraagd omdat het mengen van varkens die elkaar niet kennen leidt tot rangordegevechten, met stress, pijn en vaak verwondingen tot gevolg. "En het is illegaal. Aanpakken dus." In de wet staat dat dieren niet in vermijdbaar contact mogen komen met andere dieren die hun welzijn zouden kunnen schaden. 

Hiërarchie

In de veehouderij leven varkens vaak in groepen van acht tot twaalf dieren. Wakker Dier stelt dat binnen zo’n groep een stabiele sociale rangorde bestaat. "Maar als zij in contact komen met onbekende varkens, ontstaat vaak een gevecht om de onderlinge hiërarchie te bepalen." Volgens Wageningen University & Research levert het mengen van groepen varkens “altijd onrust, stress en vaak ook vechtschade op. Zeker als er onvoldoende vluchtmogelijkheden zijn, kunnen de dieren flinke verwondingen oplopen.”

Overtreding van de wet

De NVWA-woordvoerster zegt dat uit onderzoek inderdaad is gebleken dat varkens onder meer stress oplopen door het mengen van groepen en dat sprake is van het overtreden van de wet. De Nederlandse wet verbiedt het om aan groepen varkens die na de kraamtijd zijn samengesteld, nog varkens toe te voegen. Hilhorst: “De wet wordt met voeten getreden. Elk jaar zijn miljoenen varkens de dupe, terwijl het leed gemakkelijk te vermijden is.” De NVWA gaat er daarom vanaf augustus volgend jaar tegen optreden. 

Het verboden mengen vindt niet alleen plaats in slachthuizen maar is volgens de NVWA ook “staande praktijk” op de boerderij, bij het veetransport en bij zogeheten verzamelcentra. Tegen dit mengen werd tot nu toe niet opgetreden. Wakker Dier diende in 2022 een handhavingsverzoek in bij de NVWA die om te beginnen gericht werd op de slachthuizen.  De toezichthouder vraagt de sector om zelf met een plan te komen om ook te stoppen met mengen op de boerderij en bij het transport.

Overbrugging

Wakker Dier is blij dat het probleem wordt erkend, maar begrijpt niet waarom de NVWA het samenvoegen van groepen varkens pas vanaf volgend jaar augustus aanpakt. "Dat doen we om de slachthuizen de tijd te geven bouwtechnische aanpassingen te doen, zodat ze groepen varkens kunnen gaan scheiden", legt de NVWA-woordvoerster uit. "Die tijd hebben ze ook wel nodig, want het is niet gemakkelijk om aan grondstoffen voor verbouwingen te komen."

Als de NVWA in de periode tot augustus 2024 overtredingen in varkensslachthuizen constateert, worden die wel opgetekend met het oog op latere controles.

Bron: ANP, Wakker Dier

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.