Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

’NVWA faalt met export ernstig zieke varkens’

13 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Varken_MargreetS.jpg

© Fotograaf: MargreetS

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ligt opnieuw onder vuur bij Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie beschuldigt de toezichthouder ervan transport van ernstig zieke en kreupele varkens voor de export naar België en Duitsland toe te staan.

Varkens niet transportwaardig

Informatie die Animal Rights van de overheid heeft verkregen, toont aan dat NVWA-inspecteurs varkens voor transport goedkeurden maar dat Belgische collega's de dieren vervolgens als niet transportwaardig beoordeelden. Animal Rights heeft gebruik gemaakt van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob-verzoek) en deze gegevens opgevraagd bij de overheid.
Zo eindigden in 2017 38 voor export bedoelde varkens uit het Noord-Brabantse Reusel, die door de NVWA waren goedgekeurd, in België direct bij een destructiebedrijf. De Belgen klasseerden de varkens als in "zeer slechte conditie; kreupel, vol abcessen en infecties".

PvdD: Onderzoek naar misstanden vleessector

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil nu dat het parlement een onderzoek begint naar het ''jarenlange falende'' toezicht op de veehouderij en de vleessector in Nederland. Zo'n parlementaire enquête moet duidelijk maken hoe het tot allerlei misstanden is gekomen.
Volgens PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand tonen rapporten al jaren aan dat er in de veesector grootschalige wetteloosheid is en dat het toezicht door de NVWA niet deugt. “Het ministerie was hier dus allang van op de hoogte, maar koos ervoor de noodkreten te negeren.”
Bron: ANP

Meer over:

nvwa, veetransport

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar