Vroege Vogels

’NVWA faalt met export ernstig zieke varkens’

  •  
13-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Varken_MargreetS.jpg

© Fotograaf: MargreetS

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ligt opnieuw onder vuur bij Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie beschuldigt de toezichthouder ervan transport van ernstig zieke en kreupele varkens voor de export naar België en Duitsland toe te staan.

Varkens niet transportwaardig

Informatie die Animal Rights van de overheid heeft verkregen, toont aan dat NVWA-inspecteurs varkens voor transport goedkeurden maar dat Belgische collega's de dieren vervolgens als niet transportwaardig beoordeelden. Animal Rights heeft gebruik gemaakt van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob-verzoek) en deze gegevens opgevraagd bij de overheid.
Zo eindigden in 2017 38 voor export bedoelde varkens uit het Noord-Brabantse Reusel, die door de NVWA waren goedgekeurd, in België direct bij een destructiebedrijf. De Belgen klasseerden de varkens als in "zeer slechte conditie; kreupel, vol abcessen en infecties".

PvdD: Onderzoek naar misstanden vleessector

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil nu dat het parlement een onderzoek begint naar het ''jarenlange falende'' toezicht op de veehouderij en de vleessector in Nederland. Zo'n parlementaire enquête moet duidelijk maken hoe het tot allerlei misstanden is gekomen.
Volgens PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand tonen rapporten al jaren aan dat er in de veesector grootschalige wetteloosheid is en dat het toezicht door de NVWA niet deugt. “Het ministerie was hier dus allang van op de hoogte, maar koos ervoor de noodkreten te negeren.”
Bron: ANP

Meer over:

nvwa, veetransport
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.