Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nuon wijst bod op kolencentrale af

24-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-NIETHERGEBRUIKEN

© Bron: ANP JOHN GUNDLACH

Energiemaatschappij Nuon heeft een bod op haar kolencentrale in Amsterdam afgewezen. De duurzame energieleverancier Vandebron had Nuon 1 miljoen euro geboden voor de Hemwegcentrale, niet om stroom op te wekken, maar om de centrale te sluiten en een andere bestemming te geven.

Stuntbod toch afgewezen

Nuon vond het idee sympathiek, omdat “onze ideeën voor het realiseren van een duurzaam Nederland dicht bij elkaar liggen”, maar heeft het ‘stuntbod’ toch afgewezen. Voor Nuon is de vervroegde sluiting van de centrale een ‘serieuze aangelegenheid’, laat de energiemaatschappij donderdag weten.
Volgens Vandebron zou Nuon met de 1 miljoen een goede regeling kunnen bieden aan de tweehonderd medewerkers van de Hemwegcentrale die door de sluiting hun baan zouden verliezen.

Rokende pijp

Nuon gaf in december aan open te staan voor sluiting van de kolencentrale, mits er een goede regeling voor het personeel zou komen. “De kolencentrale zorgt voor sterke vervuiling van de stad, de lucht en de natuur”, zegt Aart van Veller, medeoprichter van de Vandebron. “Bovendien is zo'n rokende pijp geen gezicht. Alle partijen, ook consumenten, willen dat de centrale sluit. Daarom nemen wij het initiatief de centrale dit jaar nog te sluiten.” Vandebron had de centrale een nieuwe bestemming willen geven voor de inwoners van Amsterdam.

Verdubbeling

De Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid) wil het bod op de kolencentrale van Nuon verdubbelen. Duurzame energieleverancier Vandebron maakte donderdag bekend er een miljoen euro voor over te hebben om de Hemwegcentrale in de hoofdstad over te nemen en een nieuwe bestemming te geven. De wethouder moet het voorstel nog voorleggen aan de gemeenteraad. Ook roept hij de Rijksoverheid op verantwoordelijkheid te nemen, zodat de vervuilende kolencentrale daadwerkelijk kan worden gesloten. 
Bron: ANP

Meer over:

nuon, kolencentrale
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

WillemdeWolf
WillemdeWolf21 jul. 2017 - 7:06

Het is zo simpel, maar men doet zo moeilijk...VandeBron deed een bod van een miljoen, de gemeente Amsterdam doet een miljoen erbij, maakt 2 miljoen. De provincie verdubbelt dit bedrag naar 4 miljoen, de rijksoverheid naar 8 miljoen en de Europese Unie naar 16 miljoen... Volgens mij kunnen de 200 werknemers die op straat komen te staan daaruit prima gecompenseerd worden....Als VandeBron nu eens zijn startbod verhoogde naar 2 miljoen en het verdubbelingsverhaal gaat dan ook door, dan komen we uit op 32 miljoen... Zo simpel kan het zijn :-)

henkdaalder
henkdaalder24 mrt. 2017 - 21:32

1. Een miljoen EUR is belachelijk weinig voor 200 mensen. 2. Die centrale moet CCS2 gaan inbouwen, dan wekt hij klimaat neutrale stroom op, voor als de vandebron  windmolens te weinig stroom opwekken. Met CCS2 wordt de CO2 afgevangen en omgezet in een vaste stof. Zo worden alle centrales klimaat neutraal Het kabinet moet CCS2 verplichten voor alle centrales, en de techniek als export product ontwikkelen voor alle 3000 centrales in de wereld. http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2017/03/klimaat-en-energie-paragraaf-nieuwe-regeerakkoord/

tilanes
tilanes24 mrt. 2017 - 19:17

VandeBron, succes met het afsluiten van de kolencentrale, de aanhouder wind.Nuon moet met de billen bloot, anders zeg ik met meerdere Nuon op.Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choco  moet ook met de billen bloot.Vervuilende kolencentrale moeten weg!!!!!!!!! 

1 Reactie
henkdaalder
henkdaalder28 mrt. 2017 - 19:35

Waar komt jouw stroom vandaan als alle centrales gesloten zijn, Maria? We wekken als land slechts 7% van de stroom duurzaam op. De rest komt uit centrales. Als Nederland zijn centrales sluit, komt onze stroom uit nog vuilere Duitse centrales. Omdat nog maar 7% van alle stroom duurzaam wordt opgewekt. Jij noemt deze centrale "vuil" maar hij is zo schoon als de vergunning van de gemeente amsterdam voorschrijft. De gemeente zou ook kunnen voorschrijven dat deze centrale zijn CO2  moet afvangen en omzetten in een vaste stof. CCS2. Daarmee is hij klimaat neutraal geworden. Dat moeten we met alle centrales doen, klimaat neutraal maken. Dan is er nog steeds maar 7% duurzame stroom, maar is die andere 93% wel klimaat neutraal. Klimaat neutraal is veel urgener dan duurzaam. Intussen bouwen we meer windmolens, buiten Noordholland natuurlijk, want die willen geen vorodeel van duurzaam, en naarmate er steeds meer windmolens komen, verschuift  de stroom langzaam naar meer duurzaam en minder uit klimaat neutrale centrales.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.