Nuon: onvolledige voorlichting over groene stroom
• 08-01-2013
• leestijd 3 minuten
Energiebedrijf Nuon gaat naar zijn klanten toe duidelijker onderscheid maken tussen echte groene stroom en stroom die met een administratieve truc groen wordt gemaakt. Dit zegt Nuon-directeur Huib Morelisse in het nieuwe programma
‘Kassa Groen’
, dat dinsdag 8 januari om 19.20 uur voor het eerst te zien is bij de VARA op Nederland 2. Nuon geeft toe dat het consumenten hierover de afgelopen jaren niet naar behoren heeft voorgelicht.
Duidelijkheid
Nuon roept andere energiebedrijven op om ook duidelijker te zijn over de echtheid van hun groene stroom. Morelisse zegt in de uitzending onder meer: ‘Deze twee soorten van groene stroom moeten duidelijk onderscheiden worden’ en ‘Ik vind dat we consumenten goed moeten voorlichten, zodat ze met open ogen de keuze kunnen maken.’
Groengewassen
Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, vraagt zich in de uitzending af of je de stroom die met trucs wordt groengewassen überhaupt wel groene stroom moet noemen. "U en ik kopen dat en we denken dat de door kolencentrales opgewekte energie, die voor een groot deel uit onze stopcontacten komt, groene stroom is. Maar in werkelijkheid zijn het een paar certificaten die op de internationale handel gekocht zijn". Volgens Combée is het zinvoller te kijken waar een energiebedrijf in investeert. Hoe duurzamer die investeringen, des te duurzamer de stroom die zo'n producent levert.
Snelle scan
Onderzoeksbureau SOMO onderzoekt ieder jaar in opdracht van de Consumentenbond en Greenpeace hoe groen de stroom is die energiebedrijven leveren. Dit jaar was een snelle scan genoeg om te constateren dat er sinds vorig jaar weinig is verbeterd aan de groene voornemens van de energiebedrijven. Nog steeds maken ze ongeveer tien procent echte groene stroom (met bijvoorbeeld Nederlandse windmolens), terwijl ruim dertig procent van de Nederlandse huishoudens betaalt voor groene stroom.
Te laat
Professor Jan Rotmans, expert op het gebied van energietransitie, vindt dat bedrijven als Nuon te laat komen met hun groene voornemens. Hij raadt consumenten aan om hun stroom af te nemen bij een energiebedrijf dat groen uit de bus komt in het onderzoek van SOMO. ‘Bij de grote energiebedrijven moet je oppassen. Je moet goed zoeken of je gegarandeerd groene stroom hebt, anders word je beduveld.’ Bedrijven die het volgens het onderzoek van SOMO relatief goed doen zijn de Windunie en Greenchoice en van de grote bedrijven scoort Eneco ook redelijk. Bedrijven die minder goed scoren zijn onder meer Nuon, Eon en Essent.
Certificaten
In de uitzending is te zien dat de meeste groene stroom die Nederlanders kopen vaak nog ouderwetse grijze stroom is uit kolencentrales die met behulp van administratieve trucs groen wordt gemaakt. Energiemaatschappijen kopen bijvoorbeeld vaak certificaten voor groene stroom in landen als Noorwegen waar een overschot aan groene stroom is. De Noren geven niet om groene stroom, die zijn niet anders gewend dan dat hun stroom uit waterkracht groen is. Daarom kunnen ze het certificaat, het bewijs van groene stroom, los doorverkopen aan landen die een gebrek hebben aan groene stroom.
Omdat de certificaten erg weinig waard zijn, kan een energiebedrijf de stroom die een gemiddeld huishouden in een jaar gebruikt voor een paar euro ‘groenwassen’. Er zijn maar weinig consumenten die dit weten, omdat veel energiebedrijven niet eerlijk vertellen dat hun stroom zo wordt vergroend.
‘Kassa Groen’, gepresenteerd door Brecht van Hulten, vanaf 8 januari op dinsdag om 19.20 uur bij de VARA op Nederland 2.