Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nulstand voor zwijnen is schijnoplossing

  •  
24-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zwijn-gertpaassen.jpg

© Fotograaf: GertPaassen

Op 19 juli jl. heeft een ongeluk met dodelijke afloop plaatsgevonden aan de Ospelerweg te Heusden, gemeente Asten. Een automobilist kwam in botsing met een wild zwijn, waarna de automobilist tegen een boom tot stilstand kwam. Het is de eerste keer dat zich in Brabant een wild gerelateerd ongeluk met dodelijke afloop heeft voorgedaan.
Over de oorzaak van het ongeluk is weinig tot niets bekend. Het is erg vroeg om er nu conclusies aan te verbinden. Ongelukken door aanrijdingen met dieren zijn niet te voorkomen, daar Brabant een dichtbevolkte provincie is. Echter, de Partij voor de Dieren is wel van mening dat er maatregelen getroffen zouden moeten worden.
zwijn-kasteelheertje
Fotograaf: kasteelheertje

Jagen heeft ook risico's

De Partij voor de Dieren Brabant ziet in het doden van zwijnen geen oplossing en is van mening dat het uitroeien van alle zwijnen, de ‘nul-optie’ (zoals het CDA voorstelt), geen optie is. Op een andere locatie in Brabant, in het Leenderbos, geldt momenteel al de nul-optie, maar het lukt de jagers niet om alle zwijnen af te schieten. De exercitie daar heeft niet alleen veel onnodig dierenleed opgeleverd, het heeft ook als resultaat gehad dat er nog steeds wilde zwijnen zijn en de populatie aan jagers enorm is toegenomen. Daarbij levert het jagen zelf ook risico's.
Dat jagen ook een dodelijke afloop kan hebben, bewijst onder andere de dood van Joska Gosens in 2007. Zij werd op de Bavelse Berg in Breda dodelijk geraakt door een kogel van een jager. Het was helaas niet de eerste en laatste keer dat iemand om het leven kwam door een jager. In september 2012 deden zich twee soortgelijke gevallen voor in Drenthe en België. Daarbij werden twee mannen door jagers doodgeschoten. Waarom is er toen door CDA of VVD niet gevraagd om een verbod op het jagen?
zwijn-ekster
Fotograaf: ekster
Ongewenste effecten
Wilde zwijnen zijn heel slimme dieren en ze houden zich schuil als er gejaagd wordt. De jachtmethoden die het CDA heeft voorgesteld, zoals vormen van drukjacht en gebruik van nachtkijkers, zijn niet alleen dieronvriendelijk, ze bieden ook geen duurzame oplossing. Het jagen heeft namelijk drie ongewenste effecten;
zwijn-jvanerve

Fotograaf: jvanerve
Omheining en snelheidsbeperkingen
De afgelopen jaren hebben we veel discussies gehad in provinciale staten, ook met het CDA. De gedeputeerde ecologie heeft inmiddels erkend dat de nul-optie niet werkt, en meer jagen ook niet. Daarom is geopperd om te werken met een leefgebieden benadering waarbij gebieden worden omheind en er andere maatregelen worden genomen, zoals snelheidsbeperkingen (bijvoorbeeld 's nachts).
Het CDA is zeker op de hoogte van deze aanpak, want het is ontwikkeld naar aanleiding van een Provinciale Staten-werkbezoek over de zwijnen aan Leende, dat in januari dit jaar plaatsvond. Deze leefgebieden benadering, met alternatieven voor de jacht steunen wij, als Partij voor de Dieren, van harte. En dergelijke dier- en mensvriendelijke maatregelen zouden we in heel Brabant moeten invoeren zodat mens en wild zwijn in samenhang kunnen leven.
Bron: Partij voor de Dieren Noord-Brabant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.