Uit documenten die
NU.nl heeft opgevraagd bij de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken blijkt dat de Nederlandse overheid haar beleid voor de omstreden oliewinning in Nigeria voornamelijk afstemd met Shell.
Shell wordt beschermd
In april zei ex-staatssecretaris Henk Bleker dat Nederland met regelmaat diplomatieke druk zou blijven uitoefenen op Shell. Uit de gevonden
stukken
blijkt nu echter dat Shell door de overheid vooral beschermd wordt aangezien deze via de belastinginkomsten van de oliewinning profiteert. Ook zal er een zeer geregelde correspondentie met Shell zijn over de activiteiten in Nigeria. Ngo's daarentegen zouden slechts beperkt contact hebben met de Rijksambtenaren.
Geheime correspondentie
Bij de gevonden stukken hoort een mailcorrespondentie uit 2011 tussen Shell en de Nederlandse ambassade in Nigeria waarin beide partijen afspreken om elkaar op de hoogte te houden over reacties m. b. t. het verschijnen van het VN-rapport. Voor het geval dat er voor het verschijnen van het rapport conclusies uitlekken (bv. via Wikileaks) mailt Shell informatie om de vragen van politici te beantwoorden.
De ambtenaar
Bovendien blijkt Shell intensief contact te hebben met een specifieke ambtenaar die in de zomer van 2012 naar Nigeria vetrok. De ambtenaar ontving via de mail informatie over werkzamheden in Nigeria. Er is geen vergelijkbare mailcorrespondentie met ngo's of andere belanghebbende gevonden. In reactie daarop zeggen de ministeries dat dit soort correspondenties gebruikelijk zijn om de vertegenwoordigers van de overheid te informeren. De ambtenaren zouden daarbij ook informatie van andere stakeholders ontvangen.
Reacties
Volgens de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken is er wel frequent contact met belanghebbende organisaties over de situatie in Nigeria. "Dergelijke contacten bestaan op initiatief van zowel de Nederlandse overheid als de partners en dragen bij aan een evenwichtig beeld van de problematiek in de Nigerdelta", aldus de woordvoerders. Ook zal er wellicht sprake zijn van kritiek op de werkzamheden van Shell m. b. t. productie, bestuur en vervuiling.
Ngo's zijn lastig
Milieudefensie, een van de belanghebbende ngo's geeft aan dat lastig is om contact te onderhouden met de overheid."We merken dat ambtenaren die op dit dossier actief zijn, onze kritische rol lastig vinden en daarom nooit contact opnemen”, zegt Evert Hassink, die zich jarenlang in de Nigerdelta heeft verdiept. “Het zijn ook duidelijk geen milieu- of duurzaamheidsdeskundigen die op het Shell-dossier zitten."
Vragen
Na aanleiding van de berichtgeving heeft SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vragen ingediend voor Liliane Ploumen (PvdA) minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.