Vroege Vogels

“Nu doorpakken en laatste vijf kolencentrales ook sluiten”

  •  
03-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kolencentrales Maasvlakte

© Kolencentrales op de Maasvlakte. Links de nieuwe, rechts de oude. Fotograaf: Zandcee - Wikimedia Commons

Natuur & Milieu roept het toekomstige kabinet op om de laatste vijf kolencentrales zo snel mogelijk te sluiten. Aanleiding is de sluiting van de kolencentrale op de Maasvlakte vandaag. Deze sluit als laatste van de kolencentrales die gesloten worden in het kader van het Energieakkoord. De resterende vijf centrales die nog draaien, zijn samen goed voor maar liefst 11 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot.
“Kolenstroom kan echt niet meer. Het is de meest vervuilende energiebron die we in Nederland gebruiken. Dat terwijl er voldoende alternatieven zijn, ook financieel bekeken. Zo zal windstroom in 2030 al drie keer goedkoper zijn dan kolenstroom. Nederland moet nu dan ook doorpakken en een sluitingsdatum bepalen voor de resterende vijf centrales,” aldus Geertje van Hooijdonk, directeur a.i. van Natuur & Milieu.

Energieakkoord

De sluiting van de centrale op de Maasvlakte is een succes van het Energieakkoord waarin overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in 2013 hebben afgesproken hoe Nederland haar CO2-uitstoot omlaag kan brengen. Dit energiebeleid loopt tot 2023. Het volgende kabinet is aan zet om het beleid voor de periode erna te bepalen. De huidige formatiebesprekingen kunnen hier in belangrijke mate de toon voor zetten.

Klimaatklapper

De CO2-uitstoot van Nederland moet de komende jaren in een razend tempo omlaag. Anders raken de klimaatdoelstellingen uit het Parijse Klimaatakkoord volledig buiten bereik. Het sluiten van de vijf laatste kolencentrales is de grootste klimaatklapper die het nieuwe kabinet op korte termijn kan realiseren. Sluiting zou Nederland in één klap 11 procent van haar CO2-uitstoot besparen.

Oproep

Natuur & Milieu roept het nieuwe kabinet op om specifieke klimaatdoelen te stellen voor de komende jaren en concreet uit te stippelen hoe Nederland zo snel mogelijk fossielvrij kan zijn. Sluiting van de vijf overige kolencentrales zou daarin hoog op de agenda moeten staan.

Meer over:

kolen, kolencentrale
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.