Vroege Vogels

NS verdubbelt aandeel groene stroom

  •  
13-12-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ns.jpg
NS verdubbelt haar aandeel groene stroom van 5% naar 10%. Daarmee wordt NS een van de vijf grootste private afnemers van groene stroom in Nederland. Dit maakte NS bekend tijdens haar jaarlijkse eindejaarsperslunch. Tijdens deze gelegenheid kondigde NS nog een aantal stappen aan richting een duurzame bedrijfsvoering en werd een convenant ondertekend met Forest Steward Council (FSC) over het gebruik van duurzaam papier.
NS is actief bezig met het verduurzamen van haar bedrijfsvoering. In april van dit jaar kondigde NS aan zich te committeren aan de EU-doelstelling op het gebied van de reductie van broeikasgassen: 20% minder CO2 uitstoot in 2020 ten opzichte van het niveau in 1990. Tijdens de oudejaarsperslunch benadrukte president-directeur Aad Veenman dat het bedrijf deze doelstelling vooral te willen realiseren door een verdere verbetering van de energie-efficiency. Daarnaast verdubbelt NS het aandeel stroom uit duurzame bronnen van 5% naar 10%. Vorig jaar verdubbelde NS de hoeveelheid groene stroom al van 2,5% naar 5% van de totale hoeveelheid elektriciteit die wordt gebruikt om de treinen te laten rijden.
Om de energie-efficiency te verbeteren, koopt NS energiezuinige treinen en past ze bestaande treinen aan, zodat deze remenergie kunnen terugleveren aan het bovenleidingnet. Die energie wordt weer gebruikt door treinen in de nabijheid. Ook organiseert het bedrijf cursussen energiezuinig rijden voor machinisten in samenwerking met een aantal andere Europese spoorwegmaatschappijen. Bovendien worden dieseltreinen schoner door gebruik te gaan maken van schonere gasolie met 100 keer minder zwavel.
Tenslotte tekende NS een convenant met Forest Steward Council (FSC) over het gebruik van duurzaam papier. NS gebruikt voor haar vervoersbewijzen, magazines, reisinfo berichten en andere doeleinden ruim een miljoen kilo papier per jaar. In het convenant stelt NS zich ten doel om in 2010 alleen nog papier te gebruiken afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Op dit moment is al meer dan de helft van het papier dat NS gebruikt FSC-gecertificeerd.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.