De laatste weken worden er veel notenkrakers waargenomen in Nederland: de 'invasie' is volop bezig! De vogels zijn wintergasten en komen vanuit Scandinavië en Siberië. Wanneer er daar een voedseltekort ontstaat, komen de vogels deze kant op. Vaak gebeurt dit na een periode waarin er juist genoeg voedsel aanwezig was. In die jaren groeit de populatie, maar wanneer er een plots een jaar is met te weinig voedsel trekken veel vogels massaal weg.
Er wordt geschat dat er al meer dan 250 exemplaren gezien zijn, met name in Noordoost-Nederland. De vogels zijn niet bang voor mensen en daardoor laten ze zich goed op camera vastleggen. Zo kregen we veel beelden van notenkrakers die een lekker hapje verzamelden. Naast dat ze veel noten en zaden eten, staat er ook ander voedsel op het menu! In tijden van voedselschaarste kan de vogel z'n dieet aanvullen met insecten, andere ongewervelden, eieren, vruchten en soms zelfs kleine zoogdieren.
In deze compilatie zie je notenkrakers met verschillende soorten voedsel:
Het is natuurlijk heel bijzonder dat er op dit moment zoveel notenkrakers te zien zijn in Nederland. Ook was er recent een sperweruil die veel bekijks trok. We willen iedereen aanmoedigen om onze fotocode te blijven volgen. Zo kunnen we met elkaar genieten van deze prachtige dieren, zonder ze te verstoren!
Bron: Vogelbescherming
Thema's: